Продължават снимките с живите легенди на ДТ „Стоян Бъчваров“

Архив Театрална формация "Глобус"

Снимки: Емилиян ЯЛЪМОВ

Екип на ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, продължава със снимките на поредица от кратки филмчета, в които ще представи някои от живите легенди на ДТ „Стоян Бъчваров“. Този път пред камерата застана доайенът Борис Луканов. Той е бил част от Варненския общински театър от 1961 до 1982 г. От 2000 г. е актьор на свободна практика в Драмата. Борис Луканов работи през годините с едни от най-добрите режисьори. Снимал се е и в десетки филми. Пред камерата е партнирал на световните звезди Кристоф Ламбер и Майкъл Куин. Луканов е носител на множество престижни награди. Сред тях e и „Златен век“ – печат на Симеон Велики (2014).

Под шарената сянка на терасата на кооперацията, в която живее, той разказа за първите си стъпки на театралната сцена, перипетиите, които е имал в студентските си години. Ивелин Андреев, ръководител на театрална формация „Глобус“ в ОДК, го върна с въпросите си и във времената преди демократичните промени, когато Луканов е покорявал не само варненската публика с играта си.

Оператор на серията от продукции е Емилиян Ялъмов, а за звука отговаря Делян Шишков.

Началото на снимките на поредицата бе поставено в село Изворник, община Вълчи дол, където живеят далеч от светската суматоха и шум Дафинка Данаилова, бивш директор на Варненската драма и актьорът Михаил Мутафов.

След изработване на филмчетата, идеята е този безценен архив да бъде в помощ при обучението на малките актьори в Общински детски комплекс.