Проблемът с фалшивите сигнали на телефон 112 бе акцент на среща с възпитаници на ОДК

Архив Школа по гражданско образование "Детски и младежки парламент - Европейски мост"

Снимки: Емилиян Ялъмов

Фалшивите сигнали на единния европейски номер 112 бяха тема на срещата на представители на Районен център „112 Варна“ с ученици от школата по гражданско образование „Младежки парламент – Европейски мост“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, която се проведе на 20.10.2023г. в Младежки дом.

Заради подобни сигнали, хора, реално нуждаещи се от спешна помощ, има вероятност да не могат да бъдат обслужени от съответните екипи и това да доведе до фатален край.

За нарушителите са предвидени сериозни санкции. Глобите варират от 200 до 20 000 лв.

На учениците бе подробно разяснен механизмът на работа на центъра и връзката му с РДВР, РДПБЗН и ПСС. Нагледно им бе показано как бързо и лесно да изпратят координатите на местоположението си при евентуален инцидент. Показано им бе и кратко видео, показващо работата в Районен център „112 Варна“.

В края на срещата бе разиграна викторина с въпроси, свързани с телефон 112, като за всички правилно отговорили бяха осигурени награди.

Възпитаниците на школа „Младежки парламент – Европейски мост “ излязоха с предложение за заснемане на специален материал, който да разпространят сред свои съученици, за да се стигне до максимален брой подрастващи и да се намали броят на подаващите фалшиви сигнали ученици.

Срещата в Младежки дом уважи лично инж. Десислава Димитрова (вляво), началник на Районен център „112 Варна“.