Престижни награди за младите кинематографисти и репортери на ОДК от Международния фестивал за младежко медийно изкуство „Арлекин“

Архив Вестник "Находки" Кино школа "Братя Люмиер"

С престижни награди бяха отличени младите кинематографисти и репортери на ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, на провелия се XI Фестивал за детско и младежко медийно изкуство „Арлекин“.

Филмът „Три самотни истории“ на кино школа „Братя Люмиер“, вдъхновен от творчеството на Людмил Станев, спечели две награди. Той получи от журито признание за режисурата на Радина Романова, Божана Станева и Георги Димитров. На Алекс Алексиев – възпитаник на ДЮТ „Златното ключе“, който играе главната роля във филма, бе присъдена наградата за най-добър актьор.

 

Специална награда на името на акад. Хачо Бояджиев получи репортажът „Черно море: За хората и рибите“ на репортерите от „НахОДКи“. Отличието дойде в раздел „Екология“ и е за цялостния поглед към темата за микропластмасата в морето. Репортажът бе заснет със съдействието на РТВЦ Варна и Института по океанология, а за морските кадри помогнаха от LZ Yahting 1991. Върху продукцията „Черно море: За хората и рибите“ работиха учениците: Адрияна Вашева, Никол Добрева, Милица Иванова, Даница Костова и Волен Савов.


Фестивалът „Арлекин“, който се проведе във Варна между 22 и 25 юни, премина под мотото „Светът в моите очи“. Той има за цел да стимулира младежка фантазия и творчество за създаване на оригинални медийни продукти със средствата на дигиталните технологии. Фестивалът се реализира с подкрепата на Община Варна, Държавна агенция на българите в чужбина, БДЖ, БНТ, БТА, БНР, Вестник „България сега“ (Чикаго), Италиански културен институт.

АЛБУМ СЪС СНИМКИ