Преподавател от ОДК с участие в голяма съвместна изложба

Архив Школа по изобразително изкуство "Импресия"

Илиана Бораджиева, ръководител на школа „Импресия“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, ще вземе участие в съвместната изложба „Тя/Ние“, която се открива във варненската галерия „Графит“ от 18:30 ч. на 1 септември.

Художничките Кремена Николова и Илиана Бораджиева са изработили общо 101 рисунки, които са приложени в дигитални и печатни покани. Всеки получил покана за събитието ще може да участва във финалната творба от изложбата с колаж. Художничките ще довършат картината пред посетителите на откриването, за да се види каква част от творческата енергия, която разпръскват жените в емоции и труд, ще се материализират накрая на паното „101 частици“.

Тематиката на изложбата „Тя/Ние“ е дълбоката женска душевност и вътрешен свят, предадена символично или декоративно, чрез голата и уязвима външна форма. Разглеждайки внимателно образа, те структурират и дават форма на емоционалния хаос царящ във всяка жена. Стилът на художничките е визуално конфликтен и дори противоположен, което е част от провокацията, работейки заедно да покажат, че всяка жена е индивидуална и различна.

Кремена Николова и Илиана Бораджиева завършват изобразително изкуство в НУИ Добри Христов“ Варна, в един от първите випуски на тази специалност.

Кремена Николова учи една година педагогика в АМТИИ Пловдив, впоследствие завършва Пространствено оформление във ВСУ „Черноризец Храбър“, където работи известно време, като асистент. Член е на Сдружението на художниците Варна и участва в различни общи и национални изложби.

Илиана Бораджиева учи една година във НХА – Силикатни форми, после завършва педагогика на изобразителното изкуство в ШУ „Епископ Константин Преславски“ и работи, като преподавател по рисуване в арт школа „Импресия“ към ЦПЛР – Общински детски    комплекс, гр. Варна.

И двете имат много участия в общи и съвместни изложби, но тази е първата им проектна изява.