Преподавател от ОДК с публикация в престижно полско университетско списание

Архив Кино школа "Братя Люмиер"

Декемврийският брой на списание „Литерария Коперникана“ от 2023 е посветен на драматургията на Балканите, свързана с абсурда. Под ръководството на професор Калина Стефанова, изтъкнат преподавател в НАТФИЗ се представя и творчеството на Йордан Радичков. Елица Матеева, художествен ръководител на кино школа „Братя Люмиер“, участва с изследователски текст, посветен на филма „Януари“ и екранната адаптация на пиесата „Януари“ от Радичков.

„През лятото получих покана от професор Калина Стефанова – един от най-любимите ми преподаватели в НАТФИЗ, тя ме попита, дали бих искала да се включа с текст за филма „Януари“, но има изисквания за формата, за езика, за превода и пр. Хареса ми темата, а и участието в подобно списание, което попада в т.нар. индексирани научни чужди издания по изискванията на Scopus (библиографска и реферираща база данни за резюмета и цитати) бе твърде изкушаваща възможност за мен, защото една от областите, в която имам намерение да се развивам е науката. Радвам се, че усилията са ни възнаградени с добър резултат. Интересното е, че корицата на декемврийското издание е измислена от ИИ.  Покрай заниманията ми с редакциите на изследователския текст, някои от моите ученици видяха филма на режисьора Андрей Паунов, който по нетрадиционен и в същото време изключително правдив начин реализира в екранизацията си духа на словото на Радичков“, споделя Елица Матеева

В края на януари децата от кино школата завършиха окончателно техния филм „Д-И-Ш-А-Й!“. Последният бе показан в открития урок на школата през същия месец, получи подкрепа и обич от родителите, които видяха работата им и се сдоби с прекрасни версии на плакати – дизайн на родител на възпитаник на школата. Снимките на плаката са дело на Александра Славова и Елица Матеева.

Възпитаниците на школата приключиха успешно и късометражната си работа „Колоквиум между разум и чувства“, неговата поява бе провокирана от стар български филм с участието на Доротея Дончева и Стефан Данаилов „С дъх на бадеми“, в който героите на актьорите водят спор за смисъла на емоциите и появата на нов изкуствен разум. Филмът е с режисьор Георги Димитров, главните роли се изпълняват от София Ненкова и Калоян Панов. Необходима е още малко работа по пост продукцията на този опит и Георги ще може да участва в различни формати с работата си.

АЛБУМ СЪС СНИМКИ