Предшественик на комикса видяха ученици

Архив Вдъхновяващи срещи

Предшественик на комикса, дело на Imagerie D’epinal на френския илюстратор и печатар Жан-Шарл Пелерeн, видяха всички, които бяха част от поредното издание на проекта „Вдъхновяващи срещи“. По него гост бе Елена Владова, дългогодишен писател и журналист, преводач и основател на Клуба на комикса към Средношколски отдел на РБ „П. Славейков“ във Варна. Пред аудиторията в електронна среда и в рамките на поредицата от ателиета, които води, тя представи френски, италиански, руски и български комикси, както и такива, посветени на Мария Кюри и Лудвиг ван Бетховен. Владова говори още за видовете комикси и колекционерските страсти, които те разгарят.

Пред мониторите на компютрите бяха представители на школите на Общински детски комплекс:  „Импресия“, „Палитра“, „Творилницата“ и „Касталия“, както и гости от ЧСУ „Аз съм българче“. Към всички тях Владова отправи покана да се включат със свои авторски комикси на предстоящата изложба през м.юни т.г., която клуба й инициира. Тогава всички ще могат да видят и на живо творението на Жан-Шарл Пелерeн, съхранено под стъкло и в дървена рамка.

Официални гости на срещата бяха г-жа Монка Николова, директор на ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна и г-жа Григория Иванова, заместник-директор на ОДК. Организатор и водещ бе Емилиян Ялъмов.