Преводач на Жак Превер и Рьоне Гийо слуша произведения на Бетховен, Бах, Бургмюлер, Шопен и Шуберт в ОДК

Архив Школа по пиано

Снимки: Емилиян Ялъмов

В навечерието на своята авторска изложба в ГХГ „Борис Георгиев“ и представяне на новата си книга, озаглавена „Късни стихове“, в ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, гостува Иван Кьосев, изтъкнат български писател, поет и любител художник. Кьосев, който е и преводач на френските писатели Жак Превер, Рьоне Гийо, Маргьорит Дюрас, Сент-Бьов, Жозеф дьо Местр, Жан Пол Сартр и др., се срещна с възпитаниците на г-жа Боряна Шопова – Алек Капитанов, Димитър Кьосев и Александър Кръстев от школата по пиано при ОДК, както и с млади пианисти от класовете на г-жа Звезделина Тодорова и г-жа Станислава Ставрева от Национално училище по изкуствата „Добри Христов“ – Варна.

Учениците от НУИ изпълниха произведения на Бетховен, Бах, Шопен, Шуберт и Лист. Седмокласничките Симона Симеонова и Бояна Бъчварова, както и дванайстокласникът Стефан Станчев впечатлиха Кьосев с високото си майсторство и виртуозно изпълнение. Възпитаниците на г-жа Боряна Шопова представиха произведения на Бах, Бургмюлер, Ерик Сати, Прокофиев и Хачатурян и също получиха висока оценка. „Заниманията с пиано при подрастващите са предпоставка за развиване на талантите им в областта и на други изкуства“, изтъкна г-н Иван Кьосев, говорейки за синкретичността в изкуствата.

Писателят показа на учениците свои книги, както и отличия, които е получил за творчеството си, познато не само у нас, но и в Белгия, Швейцария, Канада и др. Разговорът с учениците бе изцяло насочен към изкуството и трудолюбието, което трябва да полагат, за да постигнат нови висоти. Някои от децата ще се включат с живи изпълнения по време на поетичната премиера на „Късни стихове“ и изложбата на автора, които са насрочени за 26 май т.г. в морската столица.