Празник на буквите в храма

Uncategorized

В навечерието на 24 май -Деня на българската писменост и култура, ученици от втори клас, посещаващи школа Православни християнски традиции и ценности” с ръководител Юлия Христова и класния си ръководител, посетиха изложбата „Българската писменост – светлина в мрака” в Духовно- просветен център „Св. Архангел Михаил”, гр. Варна. Децата бяха подготвили своите буквички, нарисувани и украсени със старобългарски орнаменти, които подариха в храма, както и стихотворение на едно от децата, написано специално за случая. Учениците се запознаха с историята на първото българско училище във Варна, възрожденските учители, преподавали в него, както и значението на делото на учениците на св.св. Кирил и Методий.

Особено радостно за тях беше месенето на хляб от всички в двора, изработването на буквички от тесто и изпичането на хляба в пещта. Там за значението на хляба в живота на българина им поговори и отец Василий, председател  на храма.

Децата си тръгнаха с топли изпечени питки, с много впечатления и с обещанието да посетят отново духовния център.

На гости в Духовно – просветен център ,,Св.Архангел Михаил“ по покана  на г-жа Юлия Христова – ръководител СИП ,,Религия“

         Улица „27 юли“. Широка пътека под лозата ни отвежда в китен двор, потънал в зеленина, запазил спомени от миналото – камбанарията на първия български храм в нашия град, а до него каменно момиче посреща братята освободители, за да се помни…

         Среща с вярата, съхранила ни като народ през годините, сред тишината и спокойствието на храма, изграден през 1860 година. Светлината на писмеността – изложбата в първото българско читалище ни разкрива историята на нашите букви от създаването им от Светите братя Кирил и Методий до съвременната ни българска азбука. Чимширът в двора разцъфна с пъстроцветни букви.

         Силата на хляба. Мъдростта, благостта и добротата на нашите домакини ни докоснаха и завладяха. Нетърпение и удоволствие, ентусиазъм и усмивки, удовлетворение от творенето – брашно, вода, мая, разбъркване, тесто, месене, оформяне на питки с украса и печене в пещта… Всеки е важен, полезен, ценен с умението си. Уханието на прясно изпечените питки се смеси с детската ни глъч, изцапаните ни с брашно ръце и бузки, бърборенето на водата и ласкавите слънчеви лъчи.

         Благодарни и щастливи отново сме в клас – учениците от II г клас