Правото ни да грешим, прави ли ни по- свободни?

Uncategorized

“Правото да грешим прави ли ни по–свободни?”- това е темата за дискусия , в която участваха представители на „АИЕСЕК”- международна организация на студентите икономисти, студентският съвет при ВВМУ ”Н. Вапцаров” и ученици при школа „Европейски мост”- Общински детски комплекс. Проявата е посветена на големия християнски празник Възкресение Христово и е част от Програма за съвместна дейност към Споразумение за сътрудничество между Община Варна и Варненска и Великопреславска света митрополия и програма „Младежки дейности”.

Поставената тема  беше интересна за двата отбора.Мога да кажа, че ние учениците се справихме, ако не по – добре, то поне на едно ниво със студентите, които имат повече натрупан житейски  опит.Средношколският  отдел на Регионална библиотека»П.Р.Славейков»  се оказа тесен , за да побере толкова много млади хора, дошли , за да изразяват мнения и анализи по поставената тема.Изказаха се разнообразни тези, задаваха се въпроси, които откриха своите отговори.Дискусията премина по един цивилизован и изискан начин –всеки, който излагаше своите мнения по въпроса, го защитаваше по учтив и толерантен начин.

 Неусетно преминаха почти два часа, които дадоха възможност на младите хора въодушевено и оживено да дискутират .И въпреки че на моменти се отклонявахме от проблема, стигнахме до обобщителните речи, които бяха не малко на брой.Получихме отговори на въпросите «Грешката – грях ли е?», Грях или път към вярата», «Свободен избор» , «Свобода на личността»….

 Накрая имаше и награди за най -изявените и активни участници.

За мен това беше едно чудесно изживяване, една прекрасна среща.и се радвам,, че бях част от тази инициатива.

Ралица Иванова – школа «Европейски мост»