Последен снимачен ден в бинарен урок с детски хор „Добри Христов“

Архив Детски хор "Добри Христов" Кино школа "Братя Люмиер"

Снимки: Елица МАТЕЕВА

Какво ли се случва, когато посадиш дръвче? А знаете ли, че това е заглавие на песен, която провокира децата от кино школа „Братя Люмиер“ да се готвят за една специална среща цяла година?

В бинарен урок с талантливите деца от Детски хор „Добри Христов“ смелите  оператори Айрин Айлин и Максим Панков, заедно с техния учител Елица Матеева се озоваха в зала, изпълнена със светлина от звуци. Най-малките хористи  посветиха младите кинематографисти в тайната на хоровото пеене и всички заедно заснеха отговора на важния философски въпрос за дръвчето и зрънцето на познанието.

„От началото на миналата учебна година бях споделила идеята си с госпожа Галина Станишева – диригент на ДХ „Добри Христов“, че искам да разкажем за нейните възпитаници, но не под блясъка на прожектора, а докато репетират, защото според мен репетиционният процес е пространство, което по-рядко се изследва в картина. Благодарна съм, че тя ми се довери и винаги след снимки се консултирам с нея за визията и музикалния фон във филма.  В тази трудна година снимахме детския хор през есента на открито, после чаках с нетърпение време, в което ще имаме възможност да продължим с децата и така месеците минаваха, но все пак успяхме и се радвам, че моите ученици също присъстваха на репетиция и усетиха магията на този процес. Работата с деца е магия, а каква е тя в детски хор „Добри Христов“ – ще разберем на премиерата след месец в открит урок с филма „Когато посадиш дръвче“. – разказва Елица Матеева.