Популярни фоторепортери се срещнаха с ученици в електронна среда

Архив Вдъхновяващи срещи Вестник "Находки" Школа по гражданско образование "Детски и младежки парламент - Европейски мост" Школа по фотография "Позитив"

Бърза реакция и усет към новината и даденото събитие, перфектно владеене на техниката, с която работиш и правилно композиционно мислене, са част от основните качества и умения, които трябва да притежава всеки, който е решил да стане фоторепортер. Това стана ясно по време на срещата в електронна среда, която осъществиха двама от най-известните фоторепортери в морската столица с възпитаници на школите „Позитив“, „ДМП – Европейски мост“, „Касталия“ и деца от ЧСУ „Аз съм българче“. Общото между младежите, които попиха знания е, че са част от новата редакционна колегия на вестник „НахОДКи“, безплатно периодично издание на ЦПЛР – ОДК, гр. Варна, и тепърва правят своите първи стъпки в журналистиката.

Майсторите на обектива – Любомир Бенковски – Бенджи и Красимир Делчев, всеки от който има сериозен професионален бекграунд и са носители на множество престижни отличия, не скриха, че професията на фоторепортера е трудна и носи повече морална удовлетвореност. Двамата разказаха и за редица перипетии, през които са преминали по време на своето професионално израстване.

                                                                                                                          Снимка: Любомир Бенковски – Бенджи

Преди дни Любомир Бенковски дари на Държавен архив – Варна 192 000 свои снимки, които са с обем 700 гигабайта и съдържат повечето от значимите събития, които са се случили в морската столица през последните 20 години. Отскоро той е и водещ на рубриката „ОбективНО“ в предаването „Гравитация нула“ на Светлана Вълкова по Радио Варна.

                                                                                                                              Снимка: Любомир Бенковски – Бенджи

 

                                                                                                                                            Снимка: Красимир Делчев
Красимир Делчев пък завършва работата по своята нова самостоятелна изложба, която е озаглавил „45 години фотография“. Тя ще може да бъде разгледана в Арт салона на Радио Варна от 15 ноември т.г. Делчев завършва Техникума по полиграфия и фотография в София, специализира в Унгария. През 1982 г. е удостоен със званието фотограф-художник. Участвал е в много общи национални и международни изложби. Негови фотографии са представяни в Унгария, Швейцария, Белгия, Германия, Чехия, САЩ и мн. др.

                                                                                                                                        Снимка: Красимир Делчев

Двамата фоторепортери обещаха, че след падане на ограниченията във връзка с пандемията от COVID-19, ще направят нова среща, която ще премине под формата на уъркшоп с възпитаниците на инж. Елвира Георгиева, Магдалена Маркова, Долорес Коева, Мирела Матова и Мария Георгиева. Те поставиха и снимачна задача на учениците, по която да работят.
Събитието в електронна среда бе част от проекта „Вдъхновяващи срещи“, чийто инициатор, организатор и водещ е Емилиян Ялъмов.