Популярен журналист остана впечатлен от работата на младите репортери на ОДК

Архив Вдъхновяващи срещи Вестник "Находки"

Снимки: Емилиян Ялъмов и Добринка Костова

„Наистина съм впечатлен от видяното!“, заяви Емил Дамянов, кореспондент на Нова телевизия от Варна, след като се запозна отблизо с дейността на редакционната колегия на вестник „НахОДКи“, безплатно периодично издание на ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна. Той успя да изгледа няколко от документалните продукции на своите млади колеги, по които те работиха съвместно с г-жа Светлана Ганчева, редактор на предаването „Знание.БГ“ към БНТ-2, различни броеве на вестник „НахОДКи“, както и ретроспективно видео, проследяващо по-значимите събития, свързани с четиригодишната история на ученическата медия.

Емил Дамянов запозна учениците със своята работа. На голям екран те успяха да видят няколко от любопитните му репортажи. Сред тях тези за отец Яцек, озаглавен не случайно „Летящият свещеник“, и за класацията на списание „Форбс“, която поставя Варна сред най-подценяваните туристически дестинации на Балканите.

В срещата, продължила повече от 90 минути, всеки от присъстващите успя да зададе своите любопитни въпроси към журналиста на Нова телевизия. От тях стана ясно, че г-н Дамянов се интересува от теми, свързани с Космоса, изкуствения интелект, обича да чете криминални романи и историите на Еркюл Поаро, описани от Агата Кристи, а мечтата му е да направи интервю с бившия американски президент Доналд Тръмп.

„В работата си се уча от колегите от BBC и CNN.“, не скри Емил Дамянов. Той отбеляза, че за да бъде един журналист успешен, трябва да притежава културния фундамент за това. В разговора с г-н Дамянов бяха засегнати проблемите с фалшивите новини, разбира се, стана дума и за свободата на словото.

Възпитаниците на школите „Касталия“ и „ДМП-Европейски мост“, които са в ядрото на редакционната колегия на вестник „НахОДКи“, успяха да си направят и снимки за спомен с журналиста на Нова.

В края на събитието, което се проведе в рамките на проект „Вдъхновяващи срещи“ и бе неговото 60-то издание, г-н Дамянов получи книгата „Докосване до Касталия“, събрала творчеството на младите литератори на ОДК, снимка от възпитаниците на школа по фотография „Позитив“, брой на вестник „НахОДКи“, както и луксозен албум, събрал в кадри и текст 70-годишната история на Общински детски комплекс, гр. Варна.

Инициатор и водещ на проект „Вдъхновяващи срещи“ е Емилиян Ялъмов.