„(Писма) до баща ми“ е избран в състезателната селекция на второто издание на Национален конкурс „Ученически кинофест Стара Загора 2023“

Архив Кино школа "Братя Люмиер"

Десет филма, сред които и последният късометражен, игрален филм на децата от кино школа „Братя Люмиер“ „(Писма) до баща ми“, е сред номинираните за финалния фестивален ден в Стара Загора. Участници от градовете: София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Кюстендил и Стара Загора ще се състезават в следните категории: най – добър филм, най – добър режисьор, най – добра актриса, най – добър актьор, най – добър сценарий, най – добро операторско майсторство, най – добре представил се филм или индивидуален участник от Стара Загора.

„ За нас е признание, че ще участваме за втора поредна година в този престижен конкурс. Тъй като не притежаваме богата техническа база, всичко е плод на лични усилия, подръчни средства и въображение, решихме да подходим по-изследователски към себе си и чрез филма да потърсим отговори на наши емоционални проблеми, така че това за мен е най-голямото удовлетворение, именно, когато сме честни с изкуството, а неговото предназначение е: да ни прави по-добри. На 16 юни ще разберем, дали сме успели да развълнуваме журито и публиката.“, коментира Елица Матеева, художествен ръководител на школата.

Приключи участието на люмиерчетата във фотографското ателие на Атанас Кънев, в рамките на проекта „Далеч от Африка“. Проектът освен от НФК, получи подкрепа и от фонд „Култура“ – Община Варна, броени дни след откриването на изложбата на Елена Панайотова и Атанас Кънев във Варна. Децата се готвят за изложба в края на учебната година, в която освен с фотографии, ще покажат и свои малки видео импресии – част от работата им през пролетта. Участниците в модулите на Елена Панайотова и Атанас Кънев са подготвили нов радио подкаст, който ще бъде излъчен по БНР – Варна, а също монтират репортаж от срещата им с двамата пловдивски творци. Последните са номинирани за изложбата им „Далеч от Африка“, с награда „Пловдив“ за културни постижения в категория „визуални изкуства“.