От театрално студио „Вълшебната завеса“ покоряват голямата сцена с „Цар лъв“ и „Оркестър без име“

Архив Театрално студио "Вълшебната завеса"

Снимки: Росен Донев / Архив ТМПЦ – Варна

Димитър Ялнъзов, ръководител на школата „Вълшебната завеса“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, играе на една сцена със своя син Максим, който е и дългогодишен възпитаник на театралното студио. Димитър  влиза в ролята на Скар, а Максим – в ролята на Симба в мюзикъла „Цар лъв“. Мащабната продукция на Държавна опера – Варна, ще бъде представена отново на 1 април край морето, след което на 11 април ще се срещне и със софийската публика – този път на сцената на зала 1 на НДК. Това не е първата съвместна изява на двамата през т.г.

Мариан Бачев и Димитър Ялнъзов на сцената на ТМПЦ – Варна в „Оркестър без име“

През февруари артистичният тандем участва и в премиерата на мюзикъла „Оркестър без име“ на режисьора Борис Панкин. В адаптацията по сценария на Станислав Стратиев за едноименния култов филм на режисьора Людмил Кирков от 1982 г., Димитър Ялнъзов влезе в ролята на директора Пешев, а Максим изигра ученикът на Велко, който свири на цигулка.

Максим Ялнъзов  и Мариан Бачев в „Оркестър без име“

„Мога да кажа с ръка на сърцето, че да играя в истински мюзикъл е моята детска мечта. След 30 години творчески път, като в приказка ми се случиха наведнъж толкова прекрасни неща. За първи път изпитах щастието да си партнирам с малкия ми син. Да бъдем заедно пред публика, като пълноправни и равностойни партньори. Да почувствам доколко съм му предал професията на актьора и колко силно е приел от мен любовта към сцената.“, написа в своята страница веднага след премиерата на „Цар лъв“ през август м.г. Ялнъзов.

В работата със своите възпитаници в театрално студио „Вълшебната завеса“ Димитър Ялнъзов неведнъж дава примери от творческия процес по двата мюзикъла, които спомагат за актьорското израстване на децата.

Димитър Ялнъзов е роден през 1968 г. Завършва НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ през 1992 г. в класа по куклено актьорско майсторство на проф. Атанас Илков. През годините е актьор в куклените театри в Пазарджик, Бургас, Благоевград и в Свободен драматичен театър – София. През последните десет години е щатен актьор в ДКТ „Дора Габе“, гр. Добрич. Работи в ОДК-Шабла като преподавател театрално изкуство, а също като ръководител на Младежка театрална студия „Зеници“, гр. Каварна. Дейността като режисьор и ръководител на детско–юношеските школи му носи много награди от фестивали на младежки любителски театри у нас и в чужбина. От 2016 г. Ялнъзов е художествен ръководител на театрално студио „Вълшебната завеса“ в ОДК – Варна.