ОТКРИВАТ ХХV НАЦИОНАЛЕН ДЕТСКИ ФОЛКЛОРЕН КОНКУРС “ДИНЬО МАРИНОВ”

Архив

На 29 март 2019 г. от 10:00 ч. в Концертната зала ДОЛ “Черноморски“, СОК „Камчия“, ще  бъде  открито  двадесет и петото издание на Националния детски фолклорен конкурс “Диньо Маринов” – Варна,  2019 г. за изпълнители на народна музика: певци, инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли. Организатор на конкурса е Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс, гр. Варна, със съдействието и финансовото обезпечаване от община Варна и РУО –Варна, в партньорство със СОК „Камчия“. По традиция се  провежда  под патронажа на кмета  на гр. Варна.

Целта му е да издирва и популяризира млади таланти, да утвърждава и приобщава младото поколение към традиционната българска култура.

Конкурсът е включен в Националния календар на МОН за изяви по интереси на деца и ученици и в Програмата с мерки за закрила на деца с изявени дарби. Участниците от  трета възрастова група в разделите „Индивидуални изпълнители – народно пеене, гайди, кавали, тамбури и гъдулки“, класирали се на първо, второ и трето място ще получат едногодишни стипендии.

В настоящото издание заявки за участие са подали  над  300 участници от градовете: Варна, Велико Търново, Тетевен, Дряново, Пордим, Шумен, Разград, Сунгурларе, Монтана, Търговище, Генерал Тошево, София, Добрич, Сливен, Плевен, Котел, Нови пазар, Силистра, Пловдив, Карлово, с. Черни Вит (обл. Ловеч), Русе и др.  Участниците ще се състезават  в две категории и пет раздела: певци, инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли.

Журито, което  ще  оценява изпълненията тази година, е в  състав: председател – Димитър Христов Христов – гл. диригент на народен оркестър при БНР, композитор, и членове – Петьо Костадинов Петров – оркестрант в оркестъра на БНР, Ангел Тодоров Добрев – преподавател, композитор и солист в оркестъра на БНР, Костадин Генчев Костадинов – композитор,аранжор, оркестрант в оркестъра на БНР, Ваня Монева – продуцент в БНР, диригент на хор „Ваня Монева“, Гергана Димитрова Костадинова – певица, солистка на „Мистерията на българските гласове“ и „Ева квартет“, гр. София,Евелина Спасова Христова – певица, солистка на „Мистерията на българските гласове“ и „Ева квартет“,

Ще бъдат връчени  първа, втора и трета награда във всяка  категория и група. Специалните награди са:  награда на кмета на град Варна,  награда на ЦПЛР – ОДК, гр. Варна „Диньо Маринов” за най-добър  гайдар,  награда за  най-добър музикален педагог, награда  на  Българско национално радио –  запис в Радио Варна, награда на Национален дворец на децата – гр. София награда на продуцента на БНР – Ваня Монева, награда на диригента на оркестъра на БНР-Димитър Христов.  Всеки участник ще получи грамота за   участие.

В рамките на конкурса ще се проведе теоретична конференция.   Конкурсната  програма е на 29, 30 и 31март  в Концертна зала и      Музикален салон на ДОЛ „Черноморски“, СОК „Камчия”.

На 31 март от 13:00 ч. в Концертна зала ще се проведе  галаконцерт и  награждаване  на лауреатите на конкурса.

Две поредни години  Детският фолклорен конкурс „Диньо Маринов” е  Събитие на град Варна в раздел „Работа с деца и младежи”, а дните  на провеждането на конкурса се превръщат в своеобразен  празник  на българската народна музика. Каним  гражданите и гостите на Варна да бъдат публика на младите  фолклорни  таланти  на България.