ОДК участва в програмата за избор на Eвропейска младежка столица 2019

Uncategorized

Източник Varna.bg

Нови Сад спечели титлата Европейска младежка столица 2019

Сръбският град Нови Сад спечели титлата Европейска младежка столица 2019 г. Церемонията по обявяване на победителя се проведе в зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта във Варна. Събитието, организирано от Община Варна и Европейския младежки форум,  бе под патронажа на кмета на Варна Иван Портних.

В надпреварата участваха градовете Манчестър (Великобритания), Амиен (Франция), Нови Сад (Сърбия), Перуджа (Италия) и Дери Страбан (Северна Ирландия).Събитието бе част от програмата на Генералната асамблея на Европейската младежка столица – ежегодна инициатива на Европейския младежки форум.

„Радвам се, че днес залата е пълна с толкова младежка енергия! Поводът да се съберем тук е много вълнуващ. Знаем как се чувстват всички кандидати за престижното отличие, защото Варна три пъти кандидатства за тази номинация. Не се отказахме, защото вярваме в младежкия потенциал на нашия град и затова успяхме! Мотивирани сме да работим още по-активно  за създаване на по-добри условия за реализация на младите хора“, каза кметът Иван Портних при откриване на церемонията.  Поздравления към участниците отправи и Йохана Ниман – президент на Европейския младежки форум. „Младежката столица не е само титла за една година, това е подход към младите хора, който трябва да бъда устойчиво развиван“, сподели тя.

Варна бе избрана за Европейска младежка столица 2017 г. след оспорвана конкуренция с градовете Кашкайш (Португалия), Голуей (Ирландия) и Перуджа от (Италия). Основният фокус на кандидатурата е насърчаване на участието на младите хора в обществения живот чрез развитие на социални иновации.  Пред декември кметът Иван Портних трябва да приеме символичния ключ на Европейската младежка столица от последния носител на приза – град Гянджа, Азербайджан.