ОДК отбелязва 70-годишнината на извънучилищното образование във Варна

Uncategorized

Снимки: Емилиян Ялъмов

В Младежки дом – Варна, бе представена програмата по отбелязването на 70-годишнината на изънучилищното образование в морската столица.

На пресконференцията присъстваха г-жа Лилия Христова, директор на дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна, г-жа Монка Николова, директор на ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, ръководители на школи в ОДК, които през тази година имат големи годишнини.

Цялата 2023 година в ЦПЛР – ОДК ще бъде посветена на 70-годишнината от създаването на Пионерския дом и 30-годишнината  от първия експериментален проект в България, под името Общински детско-юношески комплекс.

Има няколко съдбовни дати в тази дълга история. Първата е 1 май 1953 г., когато председателят на Градския народен съвет Сергей Тодоров прерязва лентата на първия Пионерски дом във Варна, вече има няколко в страната. Първият директор е Дора Стефанова. Контраадмирал Орманов се съгласява да освободи сградата на ул. Димитър Благоев №21 /днес Мария Луиза/ и с Решение на ГНС се предоставя за Пионерски дом.

Втората съдбоносна дата е 1989 г., когато пада комунистическия режим и започва да се отрича всичко, което е продукт на тоталитарното време, в т.ч. и работата в Пионерския дом. Оцеляването  на  Пионерския дом се свързва с името на Христо Кирчев  който пред общинските съветници защитава идеята за неговото запазване.

Пионерският дом се преобразува в Център за работа с деца.

Третата съдбоносна дата е 1993 г., когато се създава този първи експериментален проект, когато се обединяват Центъра за работа с деца, Ученическата спортна школа и Центъра за ученическо научно-техническо творчество под името Общински детско-юношески комплекс. Провежда се конкурс за учители и се оформя новата структура с направленията, в които ще се работи, и така до днес. По този модел са създадени и днешните ОДК-та в страната.

На 11 май 2023 г. в Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ ОДК ще поднесе на варненската общественост концерт-спектакъл под мотото „Дом на детските мечти“ с участието на всички художествено-творчески състави.

Но преди това, през месец април ще проведем традиционния научно-практически  семинар, тази година  на тема: „70 години – история, традиции и хоризонти пред  ЦПЛР – ОДК, град Варна“. На него ще поканим хората, свързали живота си с нашата институция. Ще експонираме много голяма изложба и ще връчим подаръците си, които в момента с много старание и желание изработват моите колеги.

Любопитен факт е, че с основаването на Пионерския дом се създава и един от първите детски хорове в България – хор „Дружна песен“ с диригент Веселин Иванов, по късно преименуван на хор „Добри Христов“. Днес хорът се ръководи от Галина Станишева и те се готвят тържествено да отбележат 70-годишнината си  през месец юни.

Другата много важна годишнина е половин вековната история на ДЮТ „Златното ключе“. Тях сме ги оставили за финал през м. декември.

Останалите годишнини са вързани с 30-годишнините на всички състави, които са създадени през 1993 г. – КТ „Палечко“; Варненска детско-юношеска  опера, народен хор „Българче“, школа по конструиране „Сръчни ръце“, школа по футбол, ВА „Сребърни звънчета – 60 години от създаването на вокалния ансамбъл от големия педагог  Ангелина Милева, от които тридесет се свързват с варненските „сребърни звънчета“.

През цялата година ще излизат специални издания на вестник „НахОДКи“, в който ще се  отразяват събитията, свързани с всички годишнини. Редакционната колегия е от ученици на Литературен клуб „Касталия“, под ръководството на Магдалена Маркова и Емилиян Ялъмов.

АЛБУМ СЪС СНИМКИ