ОДК отбеляза 70-годишнината си с тържествен педагогически съвет и изложба, предстои голям концерт-спектакъл

Архив

Снимки: Елица Матеева

С тържествен педагогически съвет, посветен на историята, традициите и хоризонтите пред ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, бе отбелязана 70-годишнината на извънучилищната дейност във Варна. Събитието се проведе на 27.04. в Младежкия дом на морската столица и бе част от богатата празнична програма на ЦПЛР.

Педагогическият съвет бе уважен от г-н Иван Портних, кмет на Варна, г-н Коста Базитов, зам.-кмет на Варна, г-жа Лилия Христова, директор на общинската дирекция „Образование и младежки дейности“, много бивши и настоящи служители.

В залата присъстваха също бившите директори на извънучилищната институция Елена Патронова, проф. Маринела Грудева, Стойчо Цанев, Петър Петров.

ОДК – Варна е наследник на Пионерския дом в града и е първият експериментален проект в България, посветен на заниманията с деца и младежи, обясни от трибуната г-жа Монка Николова, директор на ОДК. Тя припомни също за десетки имена записали се със златни букви в историята на комплекса. Сред тях Алла Герова, Катя Папазова, Лидия Душек, Захарина Милкова, Найден Найденов, Добринка Колева и мн. др.

Художникът Радко Мурзов, с чието име се свързва школата по изобразително изкуство, подари своя картина на рождениците.

Участниците приветства и кметът Иван Портих. Той отбеляза, че Варна е сред градовете, където се провежда най-активна работа с деца и благодари на всички настоящи и бивши служители, които са положили основите и са развивали работата с талантливи деца.

„Община Варна винаги ще подкрепя творческата работа с деца, включително с обновяване на материално-техническата база. В тази връзка, ще работим за това Младежкият дом да бъде предоставен изцяло на Общинския детски комплекс“, заяви г-н Портних.

Всички присъстващи в залата станаха свидетели и на прекрасните изпълнения на Алек Капитанов от школата по пиано, Детски хор „Добри Христов“, ДФА „Българче“,  Лара Атакан и Божана Атанасова от ВА „Сребърни звънчета“, Дариан Генков от ДЮТ „Златното ключе“, Мария Кацарова от ТУ „Палечко“ студио „Балет“ и балет „Вива денс“.

Във фоайето на Младежки дом бе подредена и голяма изложба. Експонатите включваха сценични тоалети на театралните и танцови школи, архивни материали, свързани с историята на ОДК, книги с детско творчество, картини, графики, вестници, етнографски изделия и др.

Всеки от гостите получи за спомен луксозен бутиков албум, представящ школите на ОДК и рамкирана фотография, дело на възпитаниците на школа „Позитив“.

На 11 май празненствата на ОДК ще имат своята кулминация. Тогава на сцената на ДТ „Стоян Бъчваров“ школите на ЦПЛР ще изнесат голям концерт-спектакъл. Режисьор на продукцията е г-н Димитър Ялнъзов, а под прожекторите се очакват близо 400 талантливи варненчета.

АЛБУМ СЪС СНИМКИ