„Обичам да мечтая“

Uncategorized

Много обичам да мечтая. Всъщност често затварям очи и се озовавам в една друга, паралелна Вселена, където се посещавам различни места, които искам да видя. Ние, членовете на школа „Европейски мост“, всички сме малки мечтатели. Обожаваме да пътуваме. И го правим. През всички дни на страните членки на Европейския съюз,през  които пътуваме витруално, посещаваме толкова много държави, забележителности…. Тази година, обаче,за пореден път,  една група от нас получи по-рано своя Коледен подарък, а именно посещение на столицата на Англия – Лондон и Лондонския парламент.
След часове път по земя и по въздух, ние акостирахме в града на Кралицата с широки усмивки. Още на летището се сблъскахме с кипящия живот на Острова – забързани хора, но крайно усмихнати и мили. Такива бяха и всички, които срещнахме до края на престоя си в Лондон. От камериерката в хотела, която всяка сутрин, колкото и рано да беше, ни посрещаше с усмивка и с „Добро утро“, до вежливите дами и господа от Българското посолство .С особени благодарности към г-н Спасов, който се постара да ни състави програма, чрез която да се запознаем с голяма част от забележителностите на тази примамлива столица.
Всеки един ден от седмицата, в която бяхме във Великобритания, за нас беше ново приключение. Посетихме най-голямото българско училище в чужбина и останахме очаровани и възхитени от знанията, които получават децата там. Тяхното обучение не е задължително, но те ходят доброволно и само, и единствено, водени от своето желание да не губят българската искрица у себе си.
Видяхме и двореца, в който се е родила Кралица Виктория, в който е живяла принцеса Даяна и където след време ще живеят Кейт и Уилям. Снимахме се пред позлатената статуя на принц Алберт, разгледахме и една от най-големите зали в Лондон, носеща името на съпруга на Виктория. Наш гид в тази разходка бе г-жа Снежина Мечева, на която сме изключително благодарни за отделеното време и внимание.
Последва среща с г-жа  Светла  Дионисиева, която ни прие в галерията на Българския културен институт към  Българското посолство, а там успяхме да се срещнем лично и да разгледаме изложбата на художника  Иван Стратиев.
През следващите дни покорихме величественото колело – London Eye, видяхме отблизо Биг Бен, пътувахме с лодка по река Темза и преминахме под London Bridge.
И накрая, но определено не на последно място, успяхме да се докоснем до нещо, което може би малко хора имат частта да видят – оригиналите на Лондонското четвероевангелие и на Видинското евангелие. В Британската библиотека бяхме посрещнати от г-н Велев от българското посолство а г-н Милан Гърба,  ни разказа, че тези експонати се излагат изключително рядко, веднъж годишно и то само по важни събития. А ние сме едни от малкото късметлии, които се докоснаха до тях. Почувствахме се значими и специални и при посещението на Лондонския парламент- великолепен и величествен. Г-жа Александрова ни разведе и ни разказа много и интересни неща за него.

И тук е мястото да благодарим лично и от сърце на г-жа Лили Христова, която е народен представител на 41-то Народно събрание и наш почетен член. Благодарение  на нейната подкрепа и съдействие младите европейци успяха да осъществят своята Коледна магия.
По Коледа всяко дете си пожелава нещо – колички, кукли, влакчета…Ние обаче получихме най-хубавия подарък и го пожелаваме на всеки! Очакваме и следващият парламент! Париж ни очаква!
Весели празници, европейци! !

Николета Костадинова