Носителят на голямата награда „Варна“ се срещна с възпитаници на ОДК

Архив Вдъхновяващи срещи

Димитър Трайчев, който през т.г. бе удостоен с голямата награда „Варна“, се срещна с възпитаници на арт центъра към ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна. Популярният графичен дизайнер, художествен директор и куратор на различни арт проекти, разказа пред учениците как е стартирал своето обучение, през какви премеждия е преминал през годините, както и любопитни истории, свързани с пътуванията му зад граница. Оказва се, че той е един от малцината, изучавали дизайн в България още от годините, когато дългите коси и слушането на западна музика по тези географски ширини бяха забранени.

От 80-те години на миналия век до момента, Трайчев има десетки самостоятелни изложби и множество участия в колективни експозиции в САЩ, Холандия, Германия, Финландия, Швейцария, Испания, Унгария, Русия, Швеция, Норвегия и др. Бил е графичен дизайнер на Градската художествена галерия в морската столица, както и художествен директор на емблематичната издателска къща „Галактика“. Съосновател и артдиректор в „Сталкер график дизайн студио“.

Събитието в арцентъра на ОДК, в което се включиха възпитаници на Илиана Бораджиева, инж. Маргарита Гигова, Йорданка Аргирова и Мария Борисова, бе част от проекта „Вдъхновяващи срещи“, чиито инициатор, организатор и водещ е Емилиян Ялъмов.

Утре предстои 71-то издание на проекта, в което младите пианисти на ОДК ще се срещнат в Алианс Франсез със Силвен Моризе, виртуозен пианист и световноизвестен композитор на филмова музика.