Нов модул към дистанционното обучение на възпитаниците от киношкола „Братя Люмиер“ и кино маратон, посветен на Деня на храбростта

Архив Кино школа "Братя Люмиер"

Специален кино маратон, посветен на храбрите български войници, ще осъществят в онлайн пространството възпитаниците на кино школа „Братя Люмиер“. Маратонът стартира от 5 май и ще продължи и в празничния 6 май. Децата и техните родители ще имат възможност да си припомнят филми от класиката на родното кино, както и да видят съвременни образци на кинематографията ни. Някои от възпитаниците ще видят за пръв път филми с режисьори като Въло Радев, Зако Хеския, Георги Стоянов, Костадин Бонев, Станислав Овчаров. Тези, които посещават кино уикендите вече се запознаха с историческите корени на празника и обмениха впечатления за това как в сюжетите за войната може да се развиват послания, свързани с любовта и добротворчеството между хората от различни народи. Паралелно с дистанционното обучение, по инициатива на тяхната ръководителка Елица Матеева, „люмиерчетата“ имаха възможност да се срещнат с професионалисти от света на киното. Първата им среща бе с журналиста, автор на поредицата „НепознатиТЕ“ (btv) Георги Тошев, тъй като една от темите за войната присъства в киното на балканския Фелини Емир Кустурица, чието творчество бе предмет на кратък курс за младежите от школата.

Децата имаха възможност да поговорят с Георги Тошев за запознанството му с режисьора Емир Кустурица и за последния му филм „На млечния път“ (2016), където той си партнира с неотразимата Моника Белучи. Интересното е, че родители също се включиха в това съвместно пътуване към Кустурица и Белучи, а тези, които не бяха успели да присъстват на срещата, проследиха видео запис. Онлайн срещите под надслов „Децатата и Госпожата питат“ продължават. Следващият гост ще бъде актрисата Мартина Апостолова, която покори Европа с дебюта си във филма на Надежда Косева „Ирина“ и тази година бе сред отличените таланти от Дания, Естония, Франция, Грузия, Германия, Нидерландия, Полша, Португалия и Швейцария с наградата „Европейска изгряваща звезда“ на престижния кино форум Берлинале.

Елица Матеева