Нови успехи на литературен клуб „Кастилия“ при ОДК-Варна

Uncategorized
http://news.varna24.bg/332365.html 

Нови успехи на литературен клуб „Кастилия“ при ОДК-Варна

Тази учебна година е особено ползотворна за учениците от ЛК „Касталия“. Само през последната седмица те получиха от националните конкурси „Любовта в нас“ и „Моите детски мечти“ една първа, две втори, три трети, пет поощрителни и една специална награда. С тях колекцията им за учебната година до момента достигна 40 индивидуални и 4 колективни награди.

На 17 февруари станаха известни лауреатите на осмото издание на конкурса за поезия „Кастело ди Дуино“ в град Триест, Италия за поети до 30 годишна възраст.

В специалния раздел за участие на училища с групови проекти сред отличените е и представител на България – Литературен клуб „Касталия“ при Общински детски комплекс-Варна с ръководител Магдалена Маркова. Те участваха с едно стихотворение, написано от група от девет 8-годишни деца и с две стихотворения на сборна група от 12 деца на възраст между 10 и 18 години. Отличието включва сертификат и покана за участие в многобройните събитията в „Празника на пролетта“ от 21 до 25 март в Триест, които съпътстват церемонията по връчването на наградите.

Единият от дните е посветен на училищните проекти, през който ръководителите на наградените и отличените колективи представят творбите, по които са работили с децата, а младите поети четат публично своите стихотворения на родния си език. По-късно премираните творби ще бъдат издадени в сборник на два езика – италиански и английски с приложен аудио диск, на който са записани стиховете на оригиналния им език.