Нова награда за Стефан Трифонов на „Сребърна Янтра”

Uncategorized
Солистът на ДВА „Сребърни звънчета” към ОДК Варна се завърна от участието си в деветия международен конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Сребърна Янтра” с ново отличие. Стефчо спечели награда за най-добро изпълнение на песен на роден език. С изпълненията си на песните „Черен Петър” и „Не буди меня, мама” Стефчо обра овациите в залата и получи поздравления за таланта си от изпълнители, вокални педагози, продуценти и жури.

 

Деветият международен конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Сребърна Янтра” се проведе в ДМТ „К.Кисимов” град Велико Търново. В него участваха над 80 млади изпълнители от 10 европейски страни. Срещата на млади таланти наистина бе впечатляваща – конкурсът бе изключително труден. Както каза директорът на конкурса Румяна Начева „Сребърна Янтра” е една от перлите в огърлицата на Велико Търново, с които градът кандидатства за културна столица на Европа през 2019 г. Мечтата на организаторите е той да се превърне в някогашния „Златен Орфей” с жив съпровод на сцената. Тазгодишното издание на „Сребърна Янтра” бе под патронажа на министъра на отбраната Аню Ангелов и бе оценявано от международно жури с председател любимата на много поколения попизпълнителка Силвия Кацарова. Членове на журито бяха: Елиан Дамбр – Швейцария, поп певица, директор на музикален център „Les Ateliers Du Funambule” гр. Лион; Раде Радивоевич – Сърбия, продуцент, композитор, аранжьор и поп изпълнител; Сергей Орлов – Молдова, продуцент на Евровизия – Молдова, член на CID към UNESCO; Даниеле Гуастелла – Италия, поп изпълнител, композитор, аранжьор; Христо Паскалев – Паскал, поспоянен член за Европа на F.I.D.O.F. – Лос Анджелис САЩ; Снежина Темелкова – началник на представителния ансамбъл на Въоръжените сили. За първи път конкурсът бе предаван на живо и в интернет.Участниците в конкурса наблюдаваха заедно аудио-визуалния спектакъл «Звук и светлина» и имаха прекрасна разходка до Царевец и Арбанаси.

 

На гала концертът на конкурса Стефан Трифонов изпълни песента «Черен Петър» и заедно с всички останали участници бе на сцената и участва в изпълненията на няколко хитови песни от Силвия Кацарова. Наградата от «Сребърна Янтра» е потвърждение за таланта на осемгодишния варненец. През тази година Стефчо спечели първо място на Международния фестивал на изкуствата «Утринна звезда», първа награда за вокално изпълнение на дванадесетия международен детско-юношески театрален фестивал «Приказка за теб», първа награда на шестия международен детски фестивал «Звездна дъга» и специална награда за най-артистично изпълнение на същия фестивал, лауреат втора степен на международния детски фестивал на изкуствата «Трикси» и специална награда да участва в международния фестивал «Еuro stars» Малта през април 2012 и „Carpatians star” Румъния през декември 2011, присъдени от продуцентите на тези международни формати. Стефчо има първи награди и с дуетните си изпълнения с Теодора Върбанова /на «Приказка за теб» и «Морско конче»/ и със състава на ДВА «Сребърни звънчета» /първа награда на «Морско конче» и специалната награда на кмета на гр.Варна/. Заслуга за всичко това имат Ангелина Милева – художествен ръководител, Юлия Недева – вокален педагог и Гарине Пюзантян –корепетитор на «Звънчетата», които с професионализма и педагогическите си умения помагат на много деца от Варна да развиват музикалните си заложби.

 

Браво, Стефчо! Продължавай да се раздаваш на сцената и да пленяваш сърцата на хората с изпълненията си и занапред!