На 3 март връчиха наградите на отличените в ХVI Регионален ученически конкурс „Моята България”, Варна 2017 г.

Uncategorized

 На 3 март 2017 г. от 14:00 ч. в зала „Европа” на Фестивален и конгресен център – Варна, се проведе тържественото  награждаване  на лауреатите от Регионалния конкурс „Моята България”,2017 г. Конкурсът е част от събитията, включени в общинската програма „Варна – Европейска младежка столица2017 г.“. Посветен е на националния празник на България – Трети март, и се провежда ежегодно под патронажа на кмета на гр. Варна.

Организатор и домакин на конкурса е ЦПРЛ – Общински детски комплекс, гр. Варна. Провежда се в два раздела „Художествено слово“ и „Художествена фотография“.

Целта е повишаване интереса на учениците към литературното творчество на българските поети и писатели и интерпретиране на техни произведения. Възприемане на литературата като ценност, като постижение на човешката мисъл и изпитване на потребност от общуване с нея. Изграждане на естетическо отношение към българската литература и нагласа за възприемане и осмисляне на нейната национална самобитност, художествен усет и вкус. Чрез художественото слово и фотографиите на децата да се разкрие красотата на България с нейната природа, бит и култура и да се възпита любов към всичко българско и родно.

В раздел „Художествена фотография“ жури в състав: Надежда Павлова – Койчева – координатор на Месец на фотографията в България, куратор и галерист в галерия „Фотосинтез” – София, Гаро Кешишян и Росен Донев – фотографи,  разгледа и  оцени 132 творби на  61 участници от община Варна. Наградата на кмета беше връчена на Желислав Николаев Николаев от школа по фотография „Позитив” при ЦПЛР – ОДК, гр. Варна. Специалната награда на Националния дворец на децата – на Деница Ивайлова Йорданова от школа по фотография „Позитив” при ЦПЛР – ОДК, гр. Варна. Наградените  фотографии са  експонирани в изложба, която може да бъде разгледана до 10 март.

В раздел  „Художествено слово” жури  с председател Свилен Стоянов – актьор, Светлана Ефендулова и Марияна Григорова – актриси,  изслуша и  оцени  изпълненията  на  111 индивидуални участници и 8 групови изпълнения  от варненските училища и извънучилищни институции и организации.

Специалната награда на кмета на гр. Варна  беше връчена на Куклен театър „Палечко” при ЦПЛР – ОДК,  гр. Варна с ръководители Маргарита Шишкова и Тихомир Трифонов.

Снимки: Росен Донев. Линк за сваляне на снимки от награждаването: https://www.dropbox.com/sh/ea1562ljzlvnygx/AACNi-t4skh_Q6amj_Fm0CPha?dl=0