На горещия стол с… Оливър

Uncategorized

Успоредно с емоционалното изпращане на абитуриентите, 8 юни беше денят , в  който школа „Европейски мост” бе поканила специален гост Оливър Рендчен. Той е етнограф, етнолог и културолог, изследовател на народите Тай в Югоизточна Азия. Преводач, фотограф и приключенец, една интересна и богата личност. Прекарвайки повече от седмица във Варна, на Оливър бе предоставена възможността да се докосне до духа на учениците от различните школи на ОДК, а бе поканен и като специален гост в рубриката „На горещия стол…с Оливър”.

Интересните и вечни теми, свързани със загадките около преселението на народите и ,,вълшебния‘‘ свят на Азия предразположиха учениците от школата активно да се включат, демонстрирайки богата обща култура. Освен вещ в света на историята и антропологията, Оливър владее множество чуждестранни езици – английски, немски – роден език , Тай и руски…. Така всички ученици, възпитаници на различни варненски елитни гимназии, упражниха езика си. Той толкова беше впечатлен от нас, от нашите анализи, култура, мечтите ни,  че пожела да сформира подобна организация в Берлин като се завърне в страната си и следващото ни посещение да бъде един нов мост между нас.

„Европейски мост” има традицията да включва в клуба си интересни личности, които имат с какво да допринесат  по време на нашите визити в държавите членки на ЕС или други събития.

На Оливър бе връчено българско знаме  и дадена титлата „Почетен член”  на школата. По този начин младите европейци вярват, че градят мостове с разнообразни личности от България и Европа и уголемяват своето европейско семейство.

Радослав Станимиров