Наталия Ангелова от кино школа „Братя Люмиер“ ще учи анимация в НБУ

Архив Кино школа "Братя Люмиер"

Снимки: Елица Матеева

Наталия Ангелова от кино школа „Братя Люмиер“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна,  ще учи анимация в Нов български университет (НБУ). Ангелова е с изяви като аниматор в два проекта на школата – „Три самотни истории“ и документалния филм „Рок и самота“. В края на миналата учебна година тя показа в открит урок и началото на своя проект  – история за рибки, които попадат в света на хората.

„ Това лято се притеснявах само за един ученик, дали ще успее да влезе в университет по изкуства, но при Наталия историята с анимацията сякаш бе ясна от самото начало. Когато преди две години тя се появи в школата и заяви намерението си да учи анимация – показа ми скици и малки проекти. Тъй като не съм художник и споделих, че ще изпратя скиците й на творец, на когото вярвам, че ще е честен спрямо работата й. Теодор Ушев прегледа нещата й ни писа, че има бъдеще при условие, че непременно Наталия трябва да тръгне отново на уроци по рисуване. Наталия се вслуша в съвета му, свърза се с колегата ми в ОДК- Йорданка Димитрова-Аргирова и с много труд и помощ от страна на г-жа Аргирова – крайният резултат е налице. Смятам, че Наталия бе изключително попълнение в школата ни, защото тя от самото начало разбра колко е важно да се работи в срок и с отговорност – да пламтиш в процеса. За нея г-жа Аргирова казва: „Тя ще успее, защото е много старателна, прецизна и обръща голямо внимание на детайлите в задачите, които е работила при мен в ателието! Попътен вятър в океана на знанието на Нати!!!“ – Елица Матеева, художествен ръководител кино школа „Братя Люмиер“.

С наситени емоции и нови приятелства премина участието на Александра Славова и Божана Станева от кино школата като част от младежкото жури на МФФ „Любовта е лудост“. Те бяха и основното ядро при официалната церемония – награждаването на конкурсните филми. Заедно с Константин Кръстев, който пък е бил в Майсторския клас на Елица Матеева по време на Burgas International film fest – 2023 – присъстваха на церемонията, а Константин като най-голям и с повече фестивален опит обяви наградата на младежкото жури за филма „Март 68“- Унгария. Александра и Божана очакват да се видят отново с Константин, който ще бъде във Варна по време на фестивала „Златна роза“. С приятелство се започват всички бъдещи проекти!

На 7-ми септември, Божана Станева ще се изяви като фотограф в първа изложба, в която освен фотографии ще се покажат и картини на художничката Уляна Фукацу. Изложбата е част от проект на Фондация „Аморфа“, реализирана с подкрепа на Община Варна – Фонд „Култура“. Проектът е насочен към организирането на събития-дебюти и сътрудничество с най-младото поколение варненски дарования. Куратори на съвместната дебютна изложба са: гл. ас. д-р арх. Доника Кирова, Варна – художник, преподавател във Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ и Ина Валентинова, Русе – съвременен художник, арт терапевт и педагог. „Момент“ очаква своята публика в пространството на Фондация „Аморфа“- ул. „Драган Цанков“ 10 – начало 7.09. 18.00 ч.