Най-малкият член на кино школа „Братя Люмиер“ с анимационно послание, украинче направи дебют в писането на кино критика

Архив Кино школа "Братя Люмиер"

Ева Димитрова, която е най-малкият член на кино школа „Братя Люмиер“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, подготви свое анимационно послание по темата за безопасното движение по пътищата. Когато децата не внимават по улиците, а единствено наблюдават  телефоните си, вероятно е възможна и подобна ситуация, анимирана от Ева.

Децата от школата са в очакване на резултатите от Националния ученически конкурс в Стара Загора, насочен към късометражни игрални творби. Там за своята актьорска игра Ева получи номинация, но призьорите ще бъдат обявени на церемония, която ще се проведе на 16 юни.

Друга любопитна информация от „Братя Люмиер“ е свързана с Ксения Беспала от Одеса. Тя направи дебют в писането на кино критика.

„За дете, което не владее български език като роден, писането на български е предизвикателство, а резултатът наистина е много добър“, споделя нейната ръководителка Елица Матеева.

Семейството и Ксения се радват, че тя има своя първа публикация в kinoto.bg.

Линк https://kinoto.bg/bg/articles/mishka-genetika-na-prestaplenieto?fbclid=IwAR0fU-tsCTs-v2XKl2H4j4wOorXmwaumzSBkRckL6gSuetZLlCIZG0xlTOw

Люмиерчетата трескаво се готвят и за открития си урок на 23-ти юни, свързан с тяхната нова фото изложба и видео импресии, посветени на Варна и хората на града. Те очакват своята публика в отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „П. Свалейков“ от 17.00 ч. Фотографиите са резултат от участието на децата във фото ателието на Атанас Кънев, проведено през месец май.

 

През юли, художественият ръководител на кино школата Елица Матеева ще има клас по кино критика в рамките на Burgas international film fest. Подробности в линка: https://burgasfilmfest.com/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D1%81%D0%B5-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA-2/?fbclid=IwAR1Rwg6YlFL8pFID6ZZIbNISHXgQPaM9-HZpwjjKVG_GcR6WwUMWXcl8HtU

„Човек не е пророк в собствения си град, но пък в Бургас отново ще се срещна с учител, в чийто майсторски клас бях миналата година, а именно с Теодор Ушев. Този път статусите са различни -той е участник с филмова панорама, а аз ще имам клас по писане. За мен най-важното е да се пътува, да се срещам с различни хора, да се обменят идеи, приветствам номадството в света на идеите и затова се радвам на поканата на организаторите на фестивала, а програмата е сериозна, журито също. Ще мога да общувам и с режисьора Виктор Божинов, който е в журито на фестивала и за мен е пример, как може да се прави качествено кино, чиито истории  общуват по достъпен начин с всеки зрител“, споделя Елица Матеева.