Над 3000 деца участват в православни програми

Uncategorized

Над 3000 деца участват в православни програми
Татина Младенова

Над 3000 деца в школите „Православни християнски традиции и ценности“ към Общинския детски комплекс – Варна, се учат да общуват, да работят в екип, да бъдат толерантни, да уважават възрастните, учителите и родителите си. Те вече знаят какво е милосърдие и съпричастие. Уважават се един друг. Опознават българските православни традиции. Учат се и да празнуват. За всеки православен празник се подготвят различни програми – конкурси, изложби, посещения на исторически обекти, срещи с родители и близки в неформална обстановка. Те се осъществяват от преподавателите богослови, които пренасят часовете си в училищата за улеснение на деца и родители. Преподавателката Радостина Попова проведе интересни занятия, свързани с коледните празници, в училищата ОУ“Стоян Михайловски“, ОУ“Черноризец Храбър“, ОУ“Антон Страшимиров“ и I ОУ. Те са свързани с инициативата под мотото „Децата – учители на своите родители“. По този начин работата в Детския комплекс подпомага училищните програми за приобщаване на семействата към училищните проблеми. След първите обучения децата обикновено канят родителите си заедно да посетят православен храм. Попова каза, че много често се случва децата да обясняват на родителите си за църквата, празниците и вярата в Бога. Именно за това часовете в школа „Православни християнски традиции и ценности“ са полезни не само за децата, но и за родителите. В актовата зала на СОУ „П. Кр. Яворов“ бе проведена презентация и дискусия пред петокласници. Богословът Стойка Димова организира и учебно пътуване с 50 деца от СОУ „П. Яворов“ до манастира „Св. Марина“ в с. Ботево. Темата на занятието беше „Манастирите – огнище на духовни ценности“. Децата се запознаха с историята на манастира и с житието на светицата, чието име носи светата обител.
Групите на Теодора Златева и Владимир Николов посетиха храм и параклис. Според преподавателите предметът позволява уроците да се изнесат напълно от класната стая, което помага на учениците по-бързо да възприемат историческите факти, свързани с православната вяра.
Школа е открита и в Помощното училище „Братя Миладинови“ с ръководител Дарина Кючукова и в СОУ за деца с нарушено зрение „Д-р Иван Шишманов“. Те работят по програмите „Подай ръка – 2“ заедно с школата „Европейски мост“ към комплекса.

http://more.info.bg/article.asp?articleID=826504&topicID=178&issueID=2730

Вашият коментар