„Моят Левски“ – Театрализиран урок на школа „Европейски мост“

Uncategorized

На 21.02.2013 г. се проведе едно изключително представяне на актуална тема – Левски. Поводът бе навършването на 140 години от смъртта на най-великия българин. Актуална, поради настроенията, които бушуват в страната ни. Отново думичката „патриотизъм” добива своя забравен смисъл.
Инициативата бе на школа“ Европейски мост“ с ръководител Долорес Коева към ОДК Варна, съвместно с прекрасните таланти на Детско-юношески театър „Златното ключе” под ръководството на Сия Папазова.
Сблъскаха се двете най-красиви изкуства – театър и литература. И двете толкова индивидуални, толкова различни, изпълнени с въображения и философия.
Това бе урок за Левски. Урок за всички нас.
Започна с детското гласче на най-малката участничка в „Европейски мост“ – Нора. Тя изпълни Ботевото стихотворение „Обесването на Васил Левски”. Постави невероятно начало на завръщането назад в историята. Последваха я младите актьори, всеки от които изпълни великолепно творби, посветени на нашия герой. Никога не съм възприемала текстовете четейки, така, както се докоснах до тях, слушайки ги в чуждо изпълнение с много емоция, пречупени през призмата от различни гледни точки. Страниците оживяха пред нас. Портретът на Левски, който през цялото време бе фон на малката сцена, в миг доби израз, доби глас. Отличиха се изпълненията на Александър Калчев, който изпълни „Апостолът в премеждие“, и отличената в много конкурси Йоана Христова с „Тефтерчето на Левски”. Аз лично настръхнах при всяка дума, изречена и от двамата. „Чистият път“ поднесе по нов начин Атанас Пенчев, а 14- годишната Константина Георгиева успя да ни впечатли с одата на Вазов „Левски“.
Всяко едно изпълнение на актьор бе коментирано от участник в“ Европейски мост“. Първият коментар бе на Веско, който кратко и сдържано обобщи в няколко непреувеличени думи значимостта на Апостола. По-късно чухме мнението на Ники, която наблегна на ролята на Левски в развитието на историческите събития. Синдия и Илиян пък ни предложиха анализ на текст, който както се изрази водещата Доли, „ни пренесе в час по литература”. Чухме есето, написано от Инна, бивш член на школата, която вече е студентка във Франция реши да да присъства на урока виртуално. Тя по великолепен начин изрази отношението си, възхищението си към светлата личност, която почетохме.  Вики, Стилиана и Камелия подробно и задълбочено разгърнаха веруюто на Апостола, неговото мъжество, побрал в себе си могъществото и безсмъртието на народната душа. А Юлия Видева не само прочете своето есе, с което разплака и просълзи публиката, тя го изигра като професионален актьор. Показа пред всички как почувства героя като „Моят Левски“.

Накрая учениците от школа „Европейски мост“ излязоха с призив към Министерството на културата да се погребат част от косите на Левски, за да можем, ние като негови потомци , да знаем къде да се поклоним пред святото дело на българина.
Напуснахме залата със сведени глави за дълбок поклон пред Апостола , в чието име са събрани и обичта, и преклонението, и гордостта на малка България !
Юлия Свиленова

 

П Р И З И В

 

 Ние, младите европейци от школа „Европейски мост”, излизаме с едно предложение до Министъра на културата и Кмета на град  София.

България има само един Апостол – Апостолът на свободата!Васил Иванов Кунчев остана в народната памет като стратег, организатор и ръководител на национално- освободителната революция.Селяните прости светец го зовяха, а събратята му го знаеха като Апостола, Дякона, Левски и още стотици имена , с които той шеташе по българската земя като фантом или сянка.Няма друг като него – нито с величието на делото му, нито с подвига и саможертвата пред олтара на Отечеството.Не знаем къде е гробът му, но цялата българска земя е достойна за него.

  Нужно е, ние като потомци на Апостола, да знаем къде да се поклоним пред святото дело на българина.И затова предлагаме да се погребат част от неговите руси коси , близо край град София, до мястото, където е обесен най- велия и свят родолюбец.

  Уважаеми дами и господа, вярваме, че ще се вслушате в гласа на младите европейци от град Варна  и Апостолът на българската свобода да има свои гроб за почит, преклонение  и уважение