Млади художници от ОДК получиха безценни съвети от Явор Витанов

Архив Вдъхновяващи срещи Школа по изобразително изкуство "Импресия"

Снимки: Емилиян Ялъмов

Безценни съвети за колоритното и композиционно изграждане сподели пред младите художници от школа „Импресия“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, художникът Явор Витанов.

Живописецът, който има зад гърба си над 100 самостоятелни изложби, разговаря повече от час с възпитаниците на г-жа Илиана Бораджиева в Артцентъра на ОДК, който се намира на ул. „Студентска“ №11. Витанов разказа за трудното начало на своята творческа кариера, когато материалите са били кът, но обърна внимание, че нито за миг не му е хрумвало да се откаже от рисуването. „Цял живот това съм правил. Майка ми казваше, че съм изхабил цял самосвал с бои“, върна се с усмивка в спомените си майсторът на четката.

Събитието, което бе в рамките на проекта „Вдъхновяващи срещи“, протече много емоционално. Децата представиха пред Витанов свои картини и споделиха вълненията си при създаването им. Школа „Импресия“ му поднесе и подарък за спомен от срещата – специално изработено релефно колоритно пано, което художникът обеща да сложи на видно място в дома си.

Госпожа Бораджиева и децата също получиха дар – луксозен каталог с картини на Витанов, част от които са притежание на колекционери в САЩ, Франция, Германия, Русия, Испания и Холандия. В края всички участници си направиха снимка за спомен. Инициатор, организатор и водещ на „Вдъхновяващи срещи“ е Емилиян Ялъмов.