Млади репортери получиха етичен кодекс на българските медии и първите си редакционни карти

Архив Вестник "Находки"

Етичен кодекс на българските медии и първите си редакционни карти получиха новите попълнения в редколегията на вестник „НахОДКи“, безплатно периодично издание на ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна. По традиция домакин на събитието бе РБ „П. Славейков“, където бе подредена и специална изложба, показваща някои от първите училищни и ученически издания.

„Първият брой на вестник „НахОДКи” излезе от печат през февруари 2019 г. До момента са реализирани 19 издания, които съдържат повече от 200 интервюта, статии и репортажи. Вестникът излиза в електронен вариант и на хартиен носител. Той се списва от възпитаници на Литературен клуб и младежки медиен център „Касталия” и „Младежки парламент – Европейски мост“.

През годините младите репортери са имали възможност за срещи и разговори с журналисти от световните медии Figaro , Le Monde,  The New York Times.

Журналистите от „НахОДКи“ са правили интервюта и са отразявали събития, в рамките на проект „Вдъхновяващи срещи“,  които са били с участието на актьорите: Диана Любенова, Кръстю Лафазанов, Койна Русева, Яна Маринова, Теди Москов, Васил Найденов, Калин Вельов, Йордан Караджов и мн. др.

Самите млади репортери пък са били гости в телевизионните предавания „Знание.БГ“ на БНТ2, както и „100% будни“ и „България в 60 минути“ на БНТ.

В тясно сътрудничество с екип на БНТ2, ръководен от г-жа Светлана Ганчева, репортерите на ОДК имат изработени три телевизионни репортажа, с два от които са участвали в международни младежки медийни конкурси. Репортажът „Зад маската на театъра“ бе отличен със специална награда от журито на Международния младежки медиен фестивал „Арлекин“, а „Черно море. За хората и рибите“ бе удостоен с награда на името на акад. Хачо Бояджиев.

Продукцията „Черно море. За хората и рибите“ получи и специална грамота на журито на международен медиен фестивал в Тбилиси, Грузия.

През последната година екипът на „НахОДКи“ работи много активно и с Му-Ви.ТВ, която е единствената университетска телевизия в страната, получила лиценз от СЕМ. С екип на телевизията и г-жа Силвия Николова бе реализиран документалния филм „По килватера на времето“, посветен на 100-годишнината на Военноморски музей – Варна.

Премиерата на документалната продукция се състоя в края на м. май в концертната зала на Младежки дом. Прожекцията тогава  бе уважена от командира на Военноморските сили на Република България, контраадмирал Кирил Михайлов, от кап. 3 ранг Боряна Янкулова от Военноморска база – Варна и служители на базата, д-р Марияна Кръстева – директор на Военноморски музей – Варна, проф. Антония Димова – декан на ФОЗ към МУ – Варна, Монка Николова – директор на ОДК – Варна, д-р Росица Младенова – директор на МФДММИ „Арлекин“, офицери от резерва и радетели за морската идея.

По-късно през годината лентата „По килватера на времето“ бе удостоена с кристална статуетка и диплом в категория „Документални филми“ на международен младежки медиен фестивал. Контраадмирал Михайлов пое ангажимент този филм да се прожектира във всички варненски училища по програма „Родолюбие“, което е изключително признание за хората, стоящи зад продукцията.

Гости на младите репортери са били и много известни български журналисти. Сред тях са: Георги Тошев от bTV, Емил Дамянов, кореспондент на Нова телевизия, криминалните репортери Орлин Филиповски и Калин Руменов, Нина Локмаджиева, Искра Урумова, Диана Любенова, десетки фоторепортери.

С медийния център към Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ репортерите на ОДК проведоха „Работилница по комуникации“, сподели пред гостите в РБ „П. Славейков“ Емилиян Ялъмов, консултант на вестник „НахОДКи“.

Събитието уважиха Радка Калчева, директор на РБ „П. Славейков“,  Григория Иванова, зам.-директор на ОДК, Кристияна Димчева, главен библиотекар, Магдалена Маркова, ръководител на школа „Касталия“ и Добринка Костова , ръководител на школа „Младежки парламент – Европейски мост“.