Млади репортери от „НахОДКи“ прекрачиха прага на БНТ – Варна

Архив Вестник "Находки" Школа по гражданско образование "Детски и младежки парламент - Европейски мост"

Снимки: Емилиян Ялъмов

Част от новите попълнения в редакционната колегия на вестник „НахОДКи“, безплатно периодично издание на ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, за пръв път прекрачиха прага на Регионалния телевизионен център (РТВЦ към БНТ) в морската столица. През тази година те са възпитаници на школите „ДМП – Европейски мост“ и „Касталия“ към ОДК, както и младежи и девойки от ЧСУ „Аз съм българче“.

Гид на учениците в света на телекомуникационните технологии и новините бе г-жа Светлана Ганчева, редактор на предаването „Знание БГ“ от Варна. Младите репортери влязоха в галерията на БНТ – Варна, залите за звукозапис, видео монтаж, архив, посетиха гримьорната, както и студиото, от което се излъчват предаванията на телевизията. Някои се престрашиха и застанаха и зад камерите.

По време на посещението в БНТ – Варна, г-жа Светлана Ганчева запозна своите млади колеги с някои от основните правила за писане на журналистически статии. Тя обърна внимание, че разказът на принципа на обърнатата пирамида, се състои от три основни части: лийд (увод), доказателство и развитие на увода в подробности.

Писането на атрактивни заглавия и спазването на етичните норми в журналистиката, бяха сред другите неща, с които учениците се запознаха по време на гостуването си в РТВЦ.

Само след броени дни журналистите от „НахОДКи“ ще посетят ВСУ „Черноризец Храбър“, където ще имат възможност да научат повече за поведението пред камера и микрофон, а през декември им предстои и посещение в МУ-ВИ.ТВ при МУ „Д-р Параскев Стоянов“, която пък е единствената университетска телевизия, получила лиценз от СЕМ.

АЛБУМ СЪС СНИМКИ