Младите репортери на ОДК ще се срещнат с американски журналист, работил за International Herald Tribune и New York Times and the World

Архив Вестник "Находки"

Снимка: Емилиян Ялъмов

Вълнуваща среща предстои за младите репортери от вестник „НахОДКи“, безплатно периодично издание на ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна. На 13 юни т. г. в Американската читалня към Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна, те ще имат възможност да разговарят с г-н Матю Брунвасер, американски журналист, работил за изданията International Herald Tribune, New York Times and the World и др. Възпитаниците на Младежки медиен център „Касталия“ и школата по ГО „ДМП – Европейски мост“, ще научат повече за дигиталната и информационна грамотност, проверката на факти, животът на международния репортер.

Брунвасер е в България по академичен обмен на програма „Фулбрайт“. Журналистът е бил също сътрудник по разследващи репортажи в Калифорнийския университет в Училището по журналистика в Бъркли. Живял е и работил в Истанбул. Брунвасер има публикувани и излъчени материали от 30 страни в Европа, Близкия изток, Африка и бившия СССР, подготвени за над 40 печатни, радио и телевизионни медии.

Срещата в Американската читалня във Варна се организира с подкрепата на Посолството на САЩ в България. Това не е първата инициатива, в която се включват репортерите на ОДК. През м. г. те имаха възможност да се срещнат и разговарят лично с Н. Пр. Херо Мустафа. Интервюто с висшия дипломат от кариерата бе поместено на страниците на вестник „НахОДКи“, а впоследствие и отличено на национални журналистически конкурси.