Младите пианисти и хористи на ОДК засипаха с любопитни въпроси маестро Людмил Ангелов

Вдъхновяващи срещи Детски хор "Добри Христов" Школа по пиано

Снимка: Делян ШИШКОВ

С десетки любопитни въпроси, свързани с впечатляващата му кариера, засипаха маестро Людмил Ангелов младите пианисти на Боряна Шопова и възпитаниците на Детски хор „Добри Христов“, с диригент Галина Станишева в Арт салона на Радио Варна. Професорът сподели как е направил своите първи стъпки в музиката, през какви перипетии е преминал, кои са били преподавателите му и каква роля играе семейната среда в изграждането на твореца. Той даде също съвет към родителите как допълнително да мотивират децата си да се занимават с изкуство и изрази задоволство, че има центрове като Общински детски комплекс – Варна, които работят активно за личностното развитие на подрастващите. Маестрото бе поздравен с етюд от Арам Хачатурян, в изпълнение на Алек Капитанов от школата по пиано. На свой ред проф. Ангелов поднесе едно магично изпълнение на рояла, което бе посрещнато с бурни аплодисменти от всички присъстващи. Срещата, която премина при изключителен интерес, завърши със снимки за спомен и раздаване на автографи. Проф. Ангелов получи и луксозен албум, събрал в страниците си дългогодишната история на ОДК.

Проф. Людмил Ангелов е роден във Варна. Завършил е Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“. Печелил е десетки престижни международни отличия. Сред тях са: „Фредерик Шопен“, (Полша), Palm Beach (САЩ), Piano Masters (Монте Карло) и мн. др. Маестрото е имал концерти в залите „Плейел“ в Париж, „Концертгебау“ в Амстердам, „Ла Скала“ в Милано, „Музикферайн“ във Виена… Признат е за един от най-големите интерпретатори на Шопен. През 2011 г. проф. Ангелов е награден от Министерството на кулгурата на Полша с медал „Глория Артис“. През 2015 г. е удостоен и с Голямата награда Варна за цялостната си дейност.

Събитието в Арт салона на Радио Варна бе в рамките на проект „Вдъхновяващи срещи“. Организатор и водещ бе Емилиян Ялъмов.

Албум със снимки от срещата!