Младите репортери на ОДК се срещнаха с журналист на „Курие Ентернасионал“

Архив Вестник "Находки" Литературен клуб и младежки медиен център "Касталия"

Снимки: Емилиян Ялъмов

Част от редакционната колегия на вестник „НахОДКи“, безплатно издание на ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, взе участие в откритата дискусия между европейски журналисти и граждани, която се състоя на 5.03.2022 г. По време на нея младите репортери имаха възможност да се срещнат и запознаят с Александър Леви, който е бил журналист и отговорен редактор в електронното издание на в. „Монд”, ръководител на службата за Източна Европа и Балканите в седмичника „Курие Ентернасионал”, кореспондент на Радио Франс Ентернасионал и на „Фигаро” в София. Понастощяем Леви работи като журналист във френския информационен седмичник „Курие Ентернасионал“ и като кореспондент на швейцарския вестник Le Temps. Учениците му зададоха любопитни въпроси, а също му подариха и брой от вестник „НахОДКи“, който Леви отнесе като скъп спомен.

На срещата, която бе в рамките на Френското председателство на Съвета на Европейския съюз и организирана от Френския институт в България, бяха засегнати въпросите за финансирането на медиите, свободата на словото, проблемите с автоцензурата и пропагандата.

В дискусията участие взе Ива Георгиева, журналист на свободна практика и до неотдавна кадър на БНТ2 и водещ на предаването „Линия култура“ от Варна. Модератор на събитието бе Момчил Русев, възпитаник на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. За всички гости бе осигурен симултанен превод от Ива Дикова – аташе по сътрудничеството в областта на френския език към представителството на Френския институт във Варна.