Младите журналисти на ОДК в конкурсната програма на международен фестивал с репортаж за Черно море

Архив Вестник "Находки"

Снимки: Емилиян Ялъмов

„Черно море. За рибите и хората“ е заглавието на телевизионен репортаж, който изготвиха младите журналисти от вестник „НахОДКи“ за участието си в XI Международен фестивал за детско и младежко медийно изкуство „Арлекин“, чийто домакин ще бъде Варна през юни т.г. Репортерите Никол Добрева, Адрияна Вашева, Милица Иванова, Даница Костова и Волен Савов работиха под ръководството на Светлана Ганчева, редактор в РТВЦ – Варна, оператора Георги Христов и инженера по монтажа Петя Николова.

Снимките на документалната продукция, в която е интервюиран доц. д-р Виолин Райков от Института по океанология към Българската академия на науките, представят кадри от варненското крайбрежие, от лабораторни изследвания, дори и такива, заснети от борда на истинска яхта. Те завършиха преди няколко седмици, а буквално преди броени часове приключи работата и по звуковия и видео монтаж в БНТ – Варна.

Репортажът  „Черно море. За рибите и хората“ ще бъде излъчен в секция „Екология“ на фестивала „Арлекин“. В него репортерите на ОДК проследяват темите за замърсяването на Черно море, проблемите с влиянието на микропластмасите, изчезващите морски обитатели, ролята на хората в опазване на биоразнообразието.

За кратката документална форма организационна помощ оказаха също Емилиян Ялъмов и Магдалена Маркова от ЦПЛР – ОДК, гр. Варна.

Продукцията на младите журналисти, осъществена с любезното съдействие на LZ Yacting 1991, ще бъде излъчена на 23.06.2022 г. в зала „Пленарна“ на Община Варна. По-късно тази година се очаква тя да влезе в конкурсната програма и на фестивали зад граница.

АЛБУМ СЪС СНИМКИ