Младежи от кино школа „Братя Люмиер“ се запознаха с режисьора Теодор Ушев

Архив Кино школа "Братя Люмиер"

Снимки: Елица Матеева

Възпитаници от кино школа „Братя Люмиер“ разговаряха с известния режисьор Теодор Ушев преди и след премиерната прожекция на пълнометражният му игрален дебют φ1.618“ във Варна. Филмът бе представен и от актьора Деян Донков, който изпълнява една от главните роли.„φ1.618“ е един от стоте най-очаквани филма в световната киноиндустрия за 2022 г.

Творбата е жанрово и визуално предизвикателство без аналог в съвременното българско кино и неслучайно предизвика интересен, полемичен дискурс сред публиката. Филмът се доближава като светоусещане до образците в този жанр: „Бразилия“, „Кин-дза-дза“, а според режисьора и до 451 градуса по Фаренхайт“.

Младежите споделиха след прожекцията свои мисли за филма и останаха впечатлени от познанията на Теодор Ушев в различни сфери на изкуството като литература, кино, театър. Актьорът Деян Донков разказа за работата си върху ролята и как е допълвал с предложения сценария, като в диалозите са включени знакови реплики от творчеството на Чехов и Бекет.

Художественият ръководител на кино школа „Братя Люмиер“ Елица Матеева ще бъде част от участниците в „Майсторски клас“ на Теодор Ушев, който ще се проведе в края на седмицата в София под название в „Мрежата на следобедните сънища“.