Между България и Холивуд във видео среща с актрисата Мария Бобева

Архив Кино школа "Братя Люмиер"

Колаж: Елица Матеева

След филма „Д-И-Ш-А-Й!“, чиято онлайн премиера се осъществи в навечерието на настъпващия Световен ден на розовата фланелка – ден срещу тормоза в училище, анализирайки проблемите, провокиращи агресията в училище, децата от кино школа „Братя Люмиер“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, се срещнаха във видео връзка с актрисата Мария Бобева. Това стана по инициатива на техния ръководител Елица Матеева.

„Познавам Мария отдавна, докато учех в НАТФИЗ съм я гледала на сцената на Сатиричен театър, тогава бях възхитена от обстоятелството, че е толкова млада, а репетира с Иржи Менцел. По-късно узнах, че тя е заминала за Америка, а след време, благодарение на социалната мрежа, започнахме да си пишем, да си обменяме филми и идеи. Преди няколко дни, тя ми предложи да видя най-новия й късометражен филм „Скарлет“. Възхитена от смелостта й да заснеме подобна история, я помолих за разрешение, да го покажа на най-големите и напреднали ученици. След показа, децата пожелаха да поговорят с Мария, която живее в Америка. В рамките на 80 минути, най-запалените малки кинематографисти: Александра Славова, Манол Михов, Божана Станева, Георги Димитров, Деспина Николова, София Ненкова, Росен Бачев разговаряха с Мария. Тя им разказа за това, че не е била удовлетворена въпреки успехите от театралната си кариера в България и решава да започне всичко от нула. Баща й отдавна живее в Америка и тя заминава. Попада в клас на актьора Джеймс Франко – носител на Златен Глобус, номиниран за Оскар, Грами, БАФТА и др. престижни отличия. Тук открива първите си съмишленици, с които започва работа от другата страна на камерата, в качеството на режисьор. Последният й късометражен филм „Скарлет“ вече е селектиран в конкурсната програма на Beverly Hills Film Festival, но за Мария най-важен е процесът, пътят, който преминават всички заедно“, споделя Елица Матеева.

В „Скарлет“ Мария  се интересува от отношенията в семейството и по подобие на режисьори като Братя Дарден, Кен Лоуч иска да прави кино със социални послания. По време на последното издание на фестивала „Златна роза“2023, Мария Бобева направи интересна роля в комедията „Аромат на липа“. Тя разказа за работата си с актьорите Тончо Токмачиев, Албена Михова, Албена Колева, Рени Врангова, Иван Бърнев, Йоана Буковска – Давидова, участвали в него и похвали децата за въпросите като пожела да се види с тях във Варна, за да направят нещо заедно. Люмиерчетата подготвят аудио каст с Мария Бобева, който ще бъде излъчен в Улица „Събота“ – БНР – Варна.