“Медиите – четвърта власт“

Uncategorized

На 23 февруари 2018 г. в Астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник” Варна се проведе поредният бинарен урок с ученици от школите „Европейски мост” с ръководител Долорес Коева, ЛК „Касталия” – Магдалена Маркова, ДЮТ „ Златното ключе” -Сия Папазова и Школа по фотография „Позитив”- Елвира Георгиева.  Темата „Медиите като четвърта власт” се оказа много интересна и привлекателна за младите хора.

Специални гости и поканени да представят информация от първо лице на младежите  бяха Нася Атанасова,управител на Медийна група „Черно море“ и Марица Гърдева, мениджър на вестник „Черно море”.

Началото постави водещата Магдалена Маркова и припомни на аудиторията метафората „четвърта власт”, която представя медиите  като независими над останалите три власти- съдебна, законодателна и изпълнителна.

Емоционално представяне на „Подслушано, видено, чуто“ от журналистически материали на Христо Ботев, публикувани във в-к „Будилник”, бр.2 изпълни София Керемидчиева от ДЮТ „Златното ключе”.

Г-жа Атанасова разкри на младежите защо медиите биват определяни като власт. Тя поясни, че трябва да служи на народа и да е в помощ на хората. „Медиите са създадени именно с тази цел. Те са затова – да образоват, да информират хората какво, къде и как се случва, същевременно да развличат и са една прекрасно поле, на което всички бихме могли да работим, когато сме заедно”. А Марица Гърдева обърна внимание на младежите, че както всички останали власти, медиите също се избират. Идеята е да се правят истински новини и те да се представят такива, каквито са, а достоверността им задължително трябва да се провери от три независими източника.  Тя обърна внимание на учениците и за това, че една и съща новина може да бъде представена по няколко различни начина, в зависимост от това как е написана.

След това професионално начало последва интересна дискусия  с младите хора, които изказваха своето мнение за медиите. Два часа се оказа малко време, за да се изчерпи тази интересна тема. Много въпроси, много отговори доказаха, че медиите имат огромно влияние над аудиториите си и всеки обича да научава нови неща. Човек може да си избира медиите и информацията в тях. Животът му е свързан с използването им.

Десислава Василева обърна внимание на „Яворов – журналист“ „Как правих вестника“, негов материал за „Хектографски лист“, вестник, който издава поета.

А Жулиета Василева прочете свой разказ „В една съвременна редакция“ като финал на интересната среща.

Г-жа Маркова обобщи темата,  изказана в   бинарния урок-кръгла маса: „Властта, която притежават медиите, е тема на разновидни дебати в обществения и научен дискурс. Без значение от гледните точки, тази власт се разглежда единодушно като изключително голяма. Убедена съм, че срещата беше много интересна и полезна, а ние с колегите ще продължим с нашата съвместна работа, защото се оказва, че е много необходима за младите ни приятели от школите в ОДК.”

Фотограф: Димитър Дудренов от школа по фотография „Позитив“