Медиите за Регионален конкурс „Българските архитектурни паметници в макети“2010

Uncategorized

http://news.varna24.bg/145943.html

Наградиха участниците в конкурса „Часовникови кули в България“

Източник: Агенция „Фокус“ 13:41 / 01.03.2010

Тържество посветено на националния празник 3 март се проведе в Музея на Възраждането във Варна. Това Станка Димитрова, директор на Музея на Възраждането. По повод 132 годишнина от Освобождението на България от Османско владичество, в музея бе проведено тържество, съпроводено с награждаването на ученици от варненски училища и от гр. Белослав. Наградените ученици са участници в конкурса обявен от Общински детски комплекс – Варна, под мотото „Часовникови кули в България“. Изложбата е подредена от самите деца и техните ръководители. Експонатите – български часовникови кули са подредени в голямата зала на Музея на Възраждането. Станка Димитрова коментира, че в изработените макети се вижда целя вложен труд, усърдие и умения на децата. Представените макети са на часовниковите кули от различни кътчета на България. Сред експонатите са прочутата часовникова кула в Трявна, Елена, Габрово, Видин и др. Димитрова подчерта, че именно в подобни инициативи, може да се види колко трудолюбиви и талантливи са българските младежи. На тържеството по награждаването на отличените в конкурса са представени изпълнения на народни песни и стихове от деца участващи в различни формации към Общински детски комплекс, музикални формации, тетрален състав „Детско ключе“ и др. Наградените деца са били от по-малка възраст, предимно от начален курс на обучение. Голяма част наградите са отишли при ученици от гр. Белослав.

http://news.varna24.bg/145187.html

Ученици правят макети на часовникова кула

В неделя от 11:00ч. в Музей на Възраждането – Варна, ул.“Л. Земенхов“ №21 ще се проведе церемонията по награждаването на отличените макети в Регионален ученически конкурс „Български архитектурни паметници и възрожденски къщи в макети“ 2010.

Конкурсът се провежда за четвърти път и е инициатива на Общински детски комплекс – Варна. Съорганизатори на събитието са Община Варна и РИО на МОМН-Варна.

Темата, по която децата са работили в настоящето издание е „Часовникова кула“ в два раздела – макети изработени от готови схеми, които предлага търговската мрежа и макети изработени изцяло самостоятелно от участниците в конкурса. Предоставена е и възможността децата да правят макети на известни кули и на изработени произволно.

До момента в ОДК-Варна са постъпили над 60 макета – групово и индивидуално изработени, които отговарят на изискванията на регламента на конкурса.

Крайният срок за предаване на творбите e 25.02.2010г. Жури с Председател инж. Григория Иванова ще заседава на 26.02.2010г.

Резултатите от конкурса ще бъдат публикуванина сайта на Общински детски компрлекс – Варна www.odk-varna.com.

*********************************************************************

http://www.narodnodelo.bg/todaynews.php?news=2353

Награждават най-добрите макети на възрожденски къщи

28.02.2010
Авторите на най-добрите макети от ученическия конкурс „Български архитектурни паметници и възрожденски къщи в макети“2010 ще бъдат отличени след броени минути в Музея на Възраждането.
Конкурсът се провежда за четвърти път и е инициатива на Общински детски комплекс – Варна. Съорганизатори на събитието са Община Варна и РИО на МОМН-Варна.
Темата, по която децата са работили в настоящето издание е „Часовникова кула” в два раздела – макети изработени от готови схеми, които предлага търговската мрежа и авторски модели. Предоставена е и възможността да се изработят в умален вид известни кули или собствени решения на бъдещите архитекти. В ОДК са постъпили над 60 групови и индивидуални предложения. Имената на най-добрите ще бъдат публикувани в сайта на ОДК www.odk-varna.com

Вашият коментар