Медиите за школа ПХТЦ

Uncategorized
http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=19104

Открит урок по Религия в СОУ за ДНЗ „Д-р Иван Шишманов“

07 март 2010 18:00, Варненска и Великопреслaвска митрополия

С много усмивки и приповдигнато настроение премина на 4 март 2010 г. откритият урок по Религия на тема ”Благовещение”.

Учениците от VІ клас от СОУ за деца с нарушено зрение ”Д-р Иван Шишманов”, гр. Варна, вече четвърта година изучават религия; в школата ”Православни ценности и традиции” към Общинския детски комплекс – Варна.

Те са само една от четирите групи, сформирани в училището за изучаване на религия.

Сред поканените гости присъстваха: д-р на п. н. ставрофорен свещеноиконом Захарий Дечев, Ивелина Стоева – старши експерт по религия в РИО-Варна, Монка Николова, директор на Общински детски комплекс, Жулиета Петкова, помощник – директор в СОУ за ДНЗ, учители от Варна и региона, преподаващи ЗИП и СИП Религия и школи „Православни ценности и традиции”.

В занятието участваха дванадесет ученици с нарушено зрение на възраст от 12 до 16 години, като пет от тях са с нулево зрение, а трима се обучават по индивидуална образователна програма.

Дарина Кючукова от Общинския детски комплекс – Варна е единственият учител по религия в цялата страна, която преподава на деца с нарушено зрение. За часа бяха подготвени тестове, игрословици, шифрограми за проверка и затвърждаване на знанията, адаптирани и отпечатани на Брайл от учители-специалисти в брайловата печатница на училището.

Жулиета Петкова, помощник-директор в СОУ за ДНЗ „Д-р Иван Шишманов”, демонстрира пред гостите работа с брайлова таблица и шило. Всички се увериха, че да се работи с Брайл, не е никак лесно.

Текст и снимки: презвитера Ивелина Стоева

Опит за работа с БрайлПо време на часПо време на часПопълване на тестаПодарък за г-жа Дарина Кючукова

Подарък за г-жа Дарина Кючукова

http://news.varna24.bg/147538.html

Открит религиозен урок проведоха в училище за деца с нарушено зрение

©

Открит урок на тема „Благовестието на Архангел Гавраил“ беше проведен в СОУ за Деца с нарушено зрение „Д-р Иван Шишманов“ с учениците от школа „Православни християнски традиции и ценности“ към Общински детски комплекс с ръководител Дарина Кючукова.

За първи път учениците имаха възможност да използват помощни материали, свързани с темата на Брайловата азбука. Учителката е разработила за всеки урок авторски тестове и задачи, които с помощта на ръководството на училището са подготвени на Брайл.

На урока присъстваха Ивелина Стоева-старши експерт по религия в РИО на МОМН- Варна, Монка Николова – директор на ОДК, Ставрофорен иконом д-р Захарий Дечев от ШУ „ Епископ Константин Преславски“, учители по религия и учители от училището. Децата демонстрираха завидни знания и умения за работа с текстовете, като използваха машинките с брайловата азбука и изпълняваха поставените им задачи.

Всички присъстващи бяха впечатлени от знанията и възможностите на децата. С цел повишаване квалификацията на учителите, след урока бяха обсъдени методите, средствата и похватите при урочната работа по религия с деца със специални образователни потребности. Всички се обединиха около мнението, че е необходима допълнителна подготовка на учителите за работа с тези деца, както и увеличаването на времето за стаж в училищата по време на обучението на студентите във ВУЗ.

Вашият коментар