Медиите за юбилея на ДФА“Българче“

Uncategorized
http://www.narodnodelo.bg/news.php?news=43040

Половин век чукна ансамбъл „Българче“

50-годишен юбилей отбелязва днес фолклорен ансамбъл „Българче”. Празникът ще бъде отбелязан с концерт от 20,30 ч. в Летния театър. Рождениците ще демонстрират умения в любимите си изпълнения от родното народно творчество.

Съставът е основан през 1960 г. при Детски комплекс – Варна, първоначално само като танцова формация. От 1993 г. към него се включват народен хор и оркестър. Участват основно деца на възраст от 6 до 18 г. Те изучават песенен и танцов фолклор от различни етнографски области на страната. Печелят редица награди от фестивали и конкурси в страната и чужбина. Гастролирали са в Гърция, Турция, Сърбия, Германия, Люксембург, Шотландия, Финландия, Малта, Русия, Австралия и др. Художествен ръководител и хореограф на ансамбъла е Ирена Станева, с корепетитор Йордан Данев, а на народния хор – Добринка Колева. Малките певци са от 5-и до 8-и клас. Репертоарът на хористите се състои от песни предимно от Варненския и Добруджанския край.

19.06.2010

http://news.varna24.bg//171650.html

Утре, 19 юни 2010г. от 20:30ч. в Летен театър – Варна ще се проведе Тържествен концерт по случай 50 – годишнината от създаването на Фолклорен ансамбъл „Българче“. Детският фолклорен ансамбъл „Българче“ е основан през 1960г. при Детски комплекс – Варна, първоначално само като танцов състав, а от 1993 г. към него се включват народен хор и оркестър. В него участват деца на възраст от 6 до 18 г., като изучават песенен и танцов фолклор от различни етнографски области на България.

Съставът е носител на награди от фестивали и конкурси в страната и чужбина. Гастролирал е в Гърция, Турция, Сърбия, Германия, Люксембург, Шотландия, Финландия, Малта, Русия, Австралия и др. Художествен ръководител и хореограф на танцовия ансамбъл е Ирена Станева, с корепетитор Йордан Данев.

Народният хор при ДФА „Българче“ при Детски комплекс гр. Варна е създаден през 1993 год. От основаването си до сега ръководител на състава е Добринка Колева. В хора участват деца от 5-8 клас. След 7 клас част от тях продължават образованието си в специализираните училища по изкуствата.

Репертоарът на хоровия състав, съобразен с гласовите възможности на децата, е изграден от песни предимно от Варненския и Добруджанския край. Художествен ръководител и диригент на народния хор е Добринка Колева.

Вашият коментар