Медали за школа по художествена фотография от 39-тото международно младежко биенале на ФИАП

Uncategorized

На 13 юни 2018 г. в НДК, бе открито едно от най-значимите събития за фотографската общност на България през тази година. Страната ни има честта да бъде домакин на 39-то Международно биенале за младежка фотография на FIAP (Световната федерация на фотографите артисти). Биеналето за младежи е сред най-старите и престижни фотографски конкурси в света с над 50 годишна история. На всеки 2 години различна страна членка на FIAP е домакин на това събитие, което носи не само престиж на държавите домакини, но удоволствие от постиженията на младите фотографи.

Категориите в биеналето са 2 – за младежи до 16 години и до 21 години. 18 държави изпращат своите колекции за участие и журито има не леката задача да определи най-добрите от тях. Българските колекции и в двете категории са отличени с високи оценки. В категория до 16 години страната ни завоюва Диплом за цялостно представяне, като от 20-те фотографии на българската колекция 11 са отличените на ученици от школата по художествена фотография с ръководител Надежда Шипкова при ЦПРЛ-ОДК, гр. Варна. Единственото  индивидуално отличие присъдено на българин от биеналето – бронзов медал, е за Кристофър Йорданов от школа по художествена фотография при ЦПРЛ-ОДК, гр. Варна. В категория до 21 години България печели Сребърен медал за цялата колекция.

Световната купа и в двете категории е за Оман, чиито колекции впечатлиха журито, а сред останалите отличени колекции са тези на Сърбия, Македония, Норвегия, Русия, Словения, Кипър и Словакия.

Честито на школа по художествена фотография и ръководителя Надежда Шипкова!