Мария Касимова – Моасе заплени възпитаниците на ОДК с любопитни истории

Архив Вдъхновяващи срещи

Снимки: Елвира ГЕОРГИЕВА, ръководител школа „Позитив“

Мария Касимова – Моасе е един от най-обаятелните и сладкодумни разказвачи на истории. В това се убедиха всички възпитаници и ръководители на школи в ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, които присъстваха на срещата с нея.

Събитието, което бе по проект „Вдъхновяващи срещи“ на ОДК и в рамките на МЛФ „Варна Лит“, успя допълнително да разпали въображението на популярната дама чрез стендъп провокация, отправена й от Елица Матеева, ръководител на кино школа „Братя Люмиер“.

Учениците по гражданско образование на Долорес Коева, младите писатели на Магдалена Маркова и представители на школа „Позитив“, с ръководител Елвира Георгиева, искрено се забавляваха с разказите на Моасе, която отгърна завесата от спомени за своите популярни родители, а после  преведе присъстващите и през редакционните си перипетии във вестник „Стандарт“ и списание „Капитал Light“.

Учениците научиха също интересни детайли от срещите на Моасе с Татяна Лолова, Джоко Росич, Ерменеджилдо Дзеня и др. Филологът, заемал отговорни редакторски позиции в сисанията „Едно“ и ELLE, а по-късно станал и един от основателите на сп. НЕЯR, даде ценни съвети на младите репортери от вестник „НахОДКи“, които тепърва ще прегърнат отговорната мисия да информират обществеността. Мария Касимова – Моасе се снима за спомен с всички, раздаде автографи и получи много подаръци. Сред тях луксозен албум на ОДК, който й бе връчен от г-жа Монка Николова, директор на ЦПЛР, алманах на литературен клуб „Касталия“, чиято премиера бе преди броени дни, както и брой от ученическия вестник „НахОДКи“, който в три поредни години печели първи места в националните конкурси за журналистика. Организатор и водещ на срещата бе Емилиян Ялъмов.