Малките кинематографисти от кино школа “Братя Люмиер“ изучават законите на детската драматургия с Магда Борисова

Uncategorized

Снимки: Е. Матеева

В навечерието на празника на славянската писменост – 24 май, по инициатива на Елица Матеева, ръководител на кино школа „Братя Люмиер“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, бе организирана среща с Магда Борисова, чиито пиеси за деца са едни от най-прекрасните театрални вълшебства на сцената на ДТ „Стоян Бъчваров“ в морската столица.

През последните години Магда Борисова е най-поставяният автор на сцената на варненския театър, а спектакълът й „Сън“ продължава да радва хиляди варненчета, заради магичното му въздействие, режисура и талантливата игра на актьорите от трупата на театъра. Магда Борисова се утвърждава като един от най-предпочитаните автори на детска драматургия. Тя пише пиеси и за възрастни, а драматургичните й текстове се радват на творческа реализация освен във Варна и на сцените на театрите в Шумен, Русе и Хасково. Тя е носител на повече от 10 награди за драматургия от различни значими конкурси.

По време на срещата с малките „люмиерчета”, Магда разкри на своята аудитория важни правила и техники за работа и отношение към словото. Тя подсказа на малчуганите, че дори и днес във времето на високите технологии, книгата е най-добрият приятел на детето, защото словото е магически хоризонт и провокира фантазията. Децата и Магда си обещаха нова среща през лятото, когато те ще й прочетат своите къси истории от 55 думи. Оказва се, че лятото освен забавление ще бъде  и творческо приключение за почитателите на киното, защото те вече имат поставена писмена задача. Децата задаваха въпроси около структурата на драматургията за деца, споделиха свои впечатления, свързани със спектакъла „Сън“ и дори полюбопитстваха около  сценографията на спектакъла-дали е имало образци от киното, които са провокирали творческия екип при създаването на костюмите на героите. Децата си направиха снимки за спомен с авторката, а Магда Борисова сподели, че е щастлива да се запознае с работата на преподавателите от Общински детски комплекс- Варна и пожела на всички школи да работят с хъс и любов, защото работата с деца е една от най-смислените каузи.