Магията на стоп моушън анимацията бе разкрита в бинарен урок между кино школа „Братя Люмиер“ и школа по фотография „ Позитив“

Архив Кино школа "Братя Люмиер" Школа по фотография "Позитив"

Възможно ли е да сътворим в домашни условия стоп моушън анимация? С търпение и фантазия всичко е възможно и в това се убедиха децата от две школи в ОДК по време на бинарен урок. Кинематографистите на Елица Матеева и малките фотографи на Елвира Георгиева развиха сюжет и подредиха своя реквизит, а темата „безопасност на движението“ отприщи въображението – естествено кинематографистите предложиха участието на СУПЕРМЕН в случай, че трябва да се разреши проблема с трафика по улиците.

Същината на този вид анимация е в два основни аспекта: търпеливо да се направят колкото може повече снимки, уловили  траекторията на предметите в пространството, а след това благодарение на програма за видео обработка картинките се съживяват при промяна на скоростта и дължината на композицията. В рамките на един учебен час, децата направиха 79 фотографии, а крайният резултат бе включен в работата на кинематографистите по тяхното видео със заглавие „Спри, внимавай и тръгни!“.