Магдалена Маркова бе удостоена с най-високото отличие, присъждано в образователната ни система

Архив Вестник "Находки" Литературен клуб и младежки медиен център "Касталия"

Снимки: Емилиян Ялъмов

Магдалена Маркова, ръководител на Литературен клуб и младежки медиен център „Касталия“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, бе удостоена с награда „Неофит Рилски“ – най-високото отличие, присъждано в образователната ни система. Това стана на тържествена церемония в Областна администрация – Варна. Отличието си г-жа Маркова получи от г-жа Ирена Радева – началник на Регионалното управление на образованието в морската столица и в присъствието на Благомир Коцев, областен управител на Варна, който приветства всички отличени. Магдалена Маркова получи огромен букет красиви цветя и поздравления и от г-жа Монка Николова, директор на ОДК.

Ежегодните награди „Неофит Рилски“ се присъждат от Министерството на образованието и науката. С тях се удостояват изявени учители и директори на детски градини, училища и обслужващи звена в сферата на образованието за дългогодишната им цялостна професионална  дейност и приноса им в развитието на образователното дело в България.

Магдалена Маркова е преподавател с дългогодишна практика. През 1996 г. тя създава литературен клуб „Касталия“, като взема името на митологичния извор на вдъхновението на бог Аполон. В клуба децата и младежите изучават тайните на творческото писане на художествени текстове. Ежегодно те са носители на стотици престижни награди от национални и международни конкурси за литературно творчество.

ЛК „Касталия” издава ежегодно и алманаха „Докосване до Касталия” с най-добрите творби на младите творци, а само след няколко седмици предстои премиерата и на бр. 13. От 2019 г. възпитаници на „Касталия“ са в основата и на списването на вестник „НахОДКи“, безплатно периодично издание на ОДК. Вестникът също е носител на най-големите призове в ученическата журналистика у нас.

През тази година литератулен клуб и младежки медиен център „Касталия“ отбелязва своя четвъртвековен юбилей.

АЛБУМ СЪС СНИМКИ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА