Людмил Станев пред възпитаниците на кино школа „Братя Люмиер“: Добрият филм се ражда от добър сценарий!

Архив Кино школа "Братя Люмиер"

Снимки: Божана Станева

Людмил Станев бе поредния гост в рубриката  на кино школа „Братя Люмиер“ „Децата и Госпожата… питат“. Писателят разказа пред младежите и тяхната ръководителка Елица Матеева за първите си стъпки като театрал любител. Заедно с него на срещата бяха и приятели-съмишленици, които имат дял в най-новата творба на Людмил Станев книгата „Избрано“, която излезе в края на миналата година.

Писателят показа професионален филм в късометражна форма по негов разказ, получил награда от няколко фестивала. Лентата е с участието на варненския актьор Михаил Мутафов, който изпълнява една от централните роли. След „Концерт за кларинет и оркестър“, люмиерчетата споделиха своите „Три самотни истории“, вдъхновени от разказите на Станев. Той им разказа също за срещите си с една от иконите на българския театър Юлия Огнянова, за преживяванията си с режисьора Александър Морфов и художника Кольо Карамфилов, а графичният дизайнер на книгата му Петър Желев пък сподели интересни моменти от снимачния период на „Концерт за кларинет и оркестър“.

Измислянето на истории и работата в спешна помощ  са два различни свята, в които майсторът на късия разказ пребивава сетивно. На финала Людмил Станев посъветва младежите да не изоставят книгите, защото добрият филм се ражда за първи път от добрия сценарий.