Литературен и медиен клуб „Касталия“ на 25

Архив Литературен клуб и младежки медиен център "Касталия"

Литературен клуб „Касталия“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, празнува 25 години от основаването си през 2022 г. Школата е основана през ноември 1996 г. Ежегодно в школата се обучават средно по около 70 деца, сочи официалната статистика на ОДК.

„През тези 25 години ежегодно сме участвали в много регионални, национални и международни конкурси“, споделя г-жа Магдалена Маркова (на снимката), ръководител на „Касталия“. За последните 10 години, за които има запазена статистика, възпитаници на „Касталия“ са получили около 1500 индивидуални награди. „Трудно е да се посочат най-престижните, но Голямата награда за литература на НК „Стоян Михайловски“ в Русе е печелена от Александър Габровски и от Даница Костова, Голямата награда за журналистика от същия конкурс е печелена от Петилина Петрова; Александър Габровски е спечели Голямата награда за 2021 година на НК „Петя Дубарова“. Наградата на кмета на град Варна в конкурсите „Морето, морето, морето…“ и „Любовта в нас“ е печелена многократно от възпитаници на нашия клуб. Славея Минчева е носител на специалната награда на кмета на град Казанлък от конкурса „Присмехулници“ за 2020 г., а Милица Иванова – на специалната награда на журито от същия конкурс за 2021 г. и още много специални и първи награди“, посочва г-жа Маркова. Като колектив за литература „Касталия“ е носител на специалната награда на кмета на гр. Радомир от конкурса „Мария Смилова“ и на НДД от конкурса „Моите детски мечти“. Най-трудно постигнато отличие е второто място в раздела за колективен проект на международния конкурс „Castello di Duino“ в Италия през 2021 г., където школата се представя с два сонетни венеца.

„През годините, освен с творческо писане, сме се развивали и в други области. В продължение на няколко години издавахме вестниците „Мост“ и „МиниМост“, правили сме телевизионно предаване „Мост ТВ“, дори имаме заснет един късометражен филм със заглавие „Стената“.

От три години ЛК „Касталия“ е в основата на редакционния екип на вестник „НахОДКи“, където консултант ни е журналистът и организатор в ОДК Емилиян Ялъмов. С „НахОДКи“ спечелихме специални и първи награди на журналистическите конкурси „Григор Попов“- Разград, и „Гео Милев“ – Стара Загора. С телевизионния репортаж „Зад маската на театъра“, където неоценима помощ ни оказа г-жа Светлана Ганчева, редактор на предаването на БНТ2 „Знание.БГ“ от Варна, спечелихме Специалната награда за журналистика на Международния фестивал на детското и младежко медийно изкуство „Арлекин“, 2021.“, споделя още г-жа Магдалена Маркова.

САМОСТОЯТЕЛНИ КНИГИ НА АВТОРИ ОТ ЛК „КАСТАЛИЯ”

 1. Рицарят на залеза – Милена Костадинова, 2004 – стихосбирка
 2. Русалките на мен завиждат – Милена Костадинова, 2010 – стихосбирка
 3. Демони – Мила Божкова, 2010 – роман
 4. Да целунеш чайка – Елеонора Граматикова, 2010 – стихосбирка
 5. Емпатия – Габриела Кожухарова, 2012 – сборник с разкази
 6. Вече съм те виждала – Петилина Петрова, 2011 – сборник
 7. Разпилян – Божидар Станчев, 2012 – стихосбирка
 8. Истории от други светове – Александър Габровски, 2018 – стихосбирка
 9. Сезони – Кристияна Кирилова, 2018 – сборник
 10. Където морето докосва брега – Моника Желязкова, 2019 – стихосбирка
 11. Приказка за мечтатели – Деница Русева, 2019 – стихосбирка
 12. Мастилени светове – Катерина Пламенова, 2021 – стихосбирка
 13. …И кратък стих ти посветих – Даниел Луканов, 2021- стихосбирка

КНИГИ НА АВТОРИ ОТ ЛК „КАСТАЛИЯ“, ИЗДАДЕНИ ОТ ПРОФЕСИОНАЛНИ ИЗДАТЕЛСТВА

 1. Моята надежда Надежда – Катерина Добрева, Издателство „Буквите“, 2019 – роман
 2. И скакалците сънуват – Александър Габровски, Издателство „Жанет 45“, 2021 – стихосбирка

Школата издава и Алманах „Докосване до Касталия”. До този момент от него има издадени общо 12 бр.