Литературен клуб и младежки медиен център „Касталия“

МАГДАЛЕНА МАРКОВА – ръководител на ЛК „Касталия“

тел. 0878/ 126 046

е-mail: magdalena.markova@odk-varna.com

Литературен клуб „Касталия” с ръководител Магдалена Маркова е създаден през 1996 година, като взема името на митологичния извор на вдъхновението на бог Аполон. В клуба деца от втори до дванадесети клас изучават тайните на творческото писане на художествени текстове. Със своите стихотворения, приказки, разкази и есета те са завоювали стотици награди от национални конкурси за литературно творчество.

ЛК „Касталия” издава ежегодно алманаха „Докосване до Касталия” с най-добрите творби на младите творци. Освен това подпомага издаването на самостоятелните книги на свои възпитаници. До края на 2019 година със своите читатели са се срещнали два романа, един сборник с разкази и 11 стихосбирки.

През годините клубът е правил опити в областта на журналистиката, като е издавал вестниците „Мост” и „Мини Мост”, както и телевизионното предаване „Мост ТВ”. През 2011 г. успя да създаде и един аматьорски късометражен игрален филм.

От началото на 2019 година с професионалната помощ на журналиста Емилиян Ялъмов редакционен екип от ЛК „Касталия” списва вестник „НахОДКи”, който вече завоюва и първите си награди от национални конкурси.